om bilder og redigering og sånt.

innlegget om kameraet mitt og objektiva mine kan de lesa her. om diana kan de lesa her. om hasselblad kjem snart, berre ver tålmodige. her kjem om litt redigering, eit par ulike teknikkar eg brukar for å få bildene til å sjå litt drømmande og fine ut. eg brukar photoshop cs3 & mac, så eg brukar mac-shortcuts, men som regel er det berre å bytta ut eple-knappen med ctrl-knappen til pc. eg tar det veldig basic så alle kanskje skjønnar.


nummer éin.


for det meste tar eg kun eit lag i solid color(da trykker ein på "new adjustment layer", den rundingen som er halvt kvit og halvt svart i layers-panelet, og trykker på solid color), velger ein lys pastellfarge som gul eller grøn eller rosa. om du ikkje ser layers-panelet kan du lett finna den på window oppe i menyen.det vart gul. så trykker eg på opacity-knappen i layers-panelet og drar den ned til kanskje elleve prosent.da blir det sånn. ein kan gjerne eksperimentera med ulike opacity-verdiar og ulike blendingmodusar(det er der det står "normal" ved sidan av "opacity". soft light, for eksempel!).


gif animator
dette er med og utan det gule laget oppå.


gif animator
om ein vil prøva med ulike fargar og ikkje berre gul så dobbeltklikkar ein på den lille gule boksen der det står color fill og velger litt andre fargar. det er dei små forskjellane som teller. om du ikkje skjønte eit ord av dette gjer du kanskje det etter du har lest resten av dette innlegget.


nummer to


eg startar med eit bilde.


så tar eg eit bokeh-bilde og drar det over så ein ser at det ligg to lag. eg har funne mitt på resources-sida til deviantart, da berre søker ein på bokeh.


men no ser ein jo ingenting, så det ein gjer er å gå inn i den knappen der det står normal, også finn ein der det står "screen" på menyen.


da ser det sånn ut, og det kunne jo vore fint dét, men kanskje litt mykje.


så da drar eg ned opacityen til kanskje tretti prosent, så blir det liksom litt gjennomsiktig. om du vil sjå korleis bildet ser ut utan det nye laget kan du berre trykka på auget ved sidan av laget, så ser ein berre bildet som ligg under.


om ein syns det blir for rosa, kan ein trykka på eple+u, da kjem hue/saturation-boksen opp, og den bestemmer fargen. så drar eg hue-stripa litt fram og tilbake.

gif animator
eit lite eksempel på korleis fargen i bildet endrar seg etter korleis hue-stripa endrar seg.nummer tre

her må ein ha gjort nummer éin først ellers blir det ikkje like fint. det er mange som spør meg korleis ein får litt effekt som analoge bilder, og ofte folk som spør meg korleis eg redigerer bildene kvar gong eg legg ut bilder tatt med diana-kameraet. det som er med gamle kamera, og gjerne plastikk-kamera som diana, er at dei slepp inn pyttelitt lys, det heiter lekkasje og lagar fine(syns eg) effektar på filmen. det kan ein lett gjera i photoshop, sånn:


gjer nummer éin først. så. lag eit nytt lag, da trykker ein på det tegnet mellom søppelbøtta og mappa i layers-panelet. så poppar det opp eit heilt nytt lag! ta ein pensel, bruk ein som er mjuk i kantane, og pensel raudt rundt kantane(i det nye laget) og litt randomly egentlig.


så velger ein linear dodge i blending mode-menyen.


og drar ned opacityen berre så ein kan sjå det litt. eg syns i alle fall det er superfint. og ganske så enkelt.andre ting:

ofte fjernar eg óg litt av det gule i bildet ved å trykka på new adjustment layer(den rundingen som er halvt kvit og halvt svart) og "hue/saturation". da velger eg yellow i menyen og drar ned saturation, det gjer eg spesielt på bilder som er tatt inne og med høg iso.

det viktigaste med photoshop er ikkje å gjera bildene akkurat som alle andre eller å følga ein perfekt mal, men å prøva seg litt fram med ulike ting.

om du vil gi bildene dine eit analogt/retro preg, finst det hundrevis av fine tutorials på internett. til dømes denne er fin, og ein lærer så innmari mykje ved å gjera ting i photoshop som ein ikkje pleier. lovar.


sånn, da veit de i alle fall litt av kva eg driv med i photoshop! nokre ting held eg sjølvsagt tett til brystet, ellers ville det ikkje vore noko gøy, men om de lurer på noko må de veldig gjerne spørra, så svarar eg i kommentarfeltet.

 


just a little insight in how i edit my photos in photoshop. i think google translator could be helpful!


kommentarar:
posta av: anna

hei mariell! for ikkje så lenge sia kjøpte eg eit diana f+. igår fekk eg kjøpt film, og skal sette den inn når eg kjem heim frå ferien. ein ting eg lurer på er korleis eg veit kor langt eg skal snurre/skru på den som drar filmen til eit nytt bilete - om du forstår. :) er litt redd for å skru for lite, eller for mykje.

eg er så glad i bloggen din! ha ein fin dag videre. :)

14.okt.2010 @ 10:28
posta av: maja karolina

tack, fina tips! jag har en blogg själv med väldigt mycket bilder som jag tar med min lilla lumixkamera utan superoptik (eller diana), och jag har i princip bara accepterat att jag inte kommer få till de där "drömska" bilderna. jag redigerar som regel aldrig. men nu blev jag peppad på att experimentera lite mer. tusen tack! väldigt fin blogg du har, hittade just hit.

14.okt.2010 @ 10:29
URL: http://passerat.blogspot.com
posta av: Fotograf Ida Linge

smart og fint! ha en fin fin dag:) -ida

14.okt.2010 @ 11:15
URL: http://idalinge.blogg.no
posta av: Dean

Tusen takk! :D

14.okt.2010 @ 12:55
posta av: ♔fashiontaste

utrolig bra redigerings tips! :D

14.okt.2010 @ 13:03
URL: http://fashiontaste.blogg.no
posta av: Ida Elevine

tusen takk for kjempeinformativ beskrivelse som er lett aa folge!

goy aa utforske litt andres teknikker aa bruke i tillegg til egne :)

14.okt.2010 @ 13:29
URL: http://ida-elevine.livejournal.com/
posta av: Warunee

For en flott guide Mariell! Du er fin, og bildene din er så fine! :)

14.okt.2010 @ 13:41
URL: http://ohhappylife.blogg.no
posta av: katslap

Herreland! Det med solid colour var eit skikkelig fint tips altså! Eg har leita etter ein slik effekt i ei halv evighet, og no har eg altså fått det. Du er så kjekk mariell! Fekk heilt lysta på å redigere bilete igjen :D

14.okt.2010 @ 15:35
URL: http://katslap.wordpress.com
posta av: Marte

Har du lasta ned photoshop eller kjøpt? Har veldig lyst å få det på macen min men har ikkje råd til å kjøpe. Tips?

14.okt.2010 @ 15:45
posta av: hjartesmil

anna: det står tal i den lille ruta bakpå. når du kjem til eit nytt tal har du snurra rundt heile ruta.

14.okt.2010 @ 16:24
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: cherokee

har faktisk ofte tenkt over at de fleste bildene dine er veldig gusjegule/-grønne, i alle fall de fra leiligheten, som matbildene og sånt. er det med vilje? hvis ikke er det i alle fall noe du kanskje burde prøvd å ordne på :) så blir de finere! puss

14.okt.2010 @ 17:25
posta av: hjartesmil

cherokee: haha, nei.

14.okt.2010 @ 17:40
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: Frida

jeg er litt enig med cherokee. har ofte syntes matbildene er litt rare i fargene, men jeg visste ikke om det bare var meg? men det er mer gult, enn grønt, da.. det kan vises ofte på bilder der den rosa voksduken med de hvite prikkene er med som bakgrunn. der kan man se at det blir litt blasse toner.

men hjartesmil, ikke le av cherokee da.. tenk heller litt over det :) vi er flere som ser det samme. (men takk for inspirerende og koselig bilder likevel!)

14.okt.2010 @ 18:43
posta av: Trine

Hei! Lurte på hva du skal gjøre i Paris! skal du gå på skole, eller skal du jobbe? Kan du ikke skrive et innlegg om dette?:) Synes det virker utrolig spennende, og har vurdert det samme. Vet bare ikke helt hva jeg skulle gjort der.

14.okt.2010 @ 19:49
posta av: hjartesmil

trine: eg skal mest sannsynlig vera au pair.

14.okt.2010 @ 20:13
URL: http://hjartesmil.blogg.no
posta av: Fioljenta

Eg såg han der fine i byen i dag, sikkert på veg heim til deg. Han var finare i røynda enn på bloggen. Eg er glad de har kvarandre =)

14.okt.2010 @ 20:17
posta av: Lise

Eg såg mannen din på Gardemoen i dag! Han VAR fin.

14.okt.2010 @ 21:58
posta av: exoplanet

så fint med tips! men ang analogt foto; vet du om noen fotobutikker i oslo (ikke kjede) der de har peiling på det?

15.okt.2010 @ 09:41
URL: http://exoplanetarium.blogspot.com
posta av: hjartesmil

exoplanet: labdoka og fotophono.

15.okt.2010 @ 14:54
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: Hilde

dette var kjempespennende og veldig inspirerende!

15.okt.2010 @ 15:05
posta av: malene

unnskyld. jeg er nok en av dem som leser bloggen din hver eneste dag, men aldri gir et lite pip. men den er helt fantastisk, absolutt helt fantastisk. er den eneste bloggen jeg leser faktisk, for jeg føler at du er den eneste som når meg på en måte.

fortsett akkurat sånn du gjør! du er flink!

15.okt.2010 @ 15:24
posta av: mIa

Me like! Utrolig at du bruker så mye tid og krefter på å gjøre det lettere for oss å få til fine bilder!

15.okt.2010 @ 15:30
posta av: Ragnhild

Hei. Jeg er også en av de som leser bloggen din hver dag uten å kommentere. Jeg syns bloggen din er super og setter virkelig pris på innlegg som dette! Stå på:o)

15.okt.2010 @ 15:32
posta av: Eir

Helt fantastisk tiltak! Gleder meg masse til å lese om Hasselblad og ellers analogt foto (siden det er det jeg hjerter mest). Du er dyktig og det er herlig å se at du viser frem triksene dine.

15.okt.2010 @ 15:33
posta av: Lille Frøken Norge

Tusen takk for fine tips, Mariell! Nå forstår jeg plutselig mye mer om bilderedigering :-)

15.okt.2010 @ 15:33
URL: http://www.lillefrknorge.blogg.no/
posta av: Hanna

Utrolig bra laget! Mjau

15.okt.2010 @ 15:35
URL: http://yearsofsilence.blogg.no
posta av: Rebekka B.

eg elskar effekten på matbilda og sånt eg!

15.okt.2010 @ 15:43
URL: http://rebekkabrobakka.blogg.no
posta av: Astra

Takk for fine tips! <3

15.okt.2010 @ 16:12
posta av: MIa

Takk for superbra tips! Hyggelig at du deler dem :)

15.okt.2010 @ 16:19
posta av: Fride

tusen takk for herlege tips! :-D

15.okt.2010 @ 16:25
posta av: hjartesmil

frida: cherokee har den klassiske "no skriv eg ein kommentar der det ser ut som eg vil hjelpa hjartesmil men egentlig er det berre for å vera ekkel"-tonen, og det er ikkje den første kommentaren og kjem heller ei til å vera den siste.

om eg hadde syns at bildene mine vart finare om dei var mindre gule hadde eg vel allereie gjort det til vanlig?

15.okt.2010 @ 16:30
URL: http://hjartesmil.blogg.no
posta av: Hege

eg prøvde 2 av tipsa i går og dei funka fint. : ) Flott innlegg, som eg veit eg kjem til å vende tilbake til med jevne mellomrom.

15.okt.2010 @ 16:38
URL: http://meirenntusenord.blogspot.com
posta av: Harry Potter

tusen takk for tipsene! :) skal teste de ut med en gang photoshop bestemmer seg for å fungere igjen :)

15.okt.2010 @ 17:00
posta av: Ane

Huff, jeg er kjempedårlig på å kommentere, men jeg likte dette innlegget! Interessant å se hvordan du gjør det! ... og jeg elsker særpreget bildene dine har, inkludert matbildene og alt annet. Jeg tror aldri jeg kommer til å sette spørsmålstegn ved om noe her inne er gjort "med vilje" eller ikke, du har talent, og om man er uenig i hva som er pent så har ikke det noen relevans, synes jeg. Dine bilder, din stil, ditt talent, din smak, din kunst, din blogg. Det er jo nettopp derfor vi liker oss her :)

15.okt.2010 @ 17:56
URL: http://idril.blogspot.com
posta av: Minnie

Takk for tipsene! Og Mariell, du er verdens herligste. Ikke glem det ♥

15.okt.2010 @ 18:03
URL: http://kattenerborte.blogg.no
posta av: hjartesmil

Ane: tusen takk!! <3

15.okt.2010 @ 18:22
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: Maria

Uff, fikk superdårlig samvittighet når jeg leste den store ps'en din i innlegget over, for jeg syns faktisk dette innlegget var supert, jeg skrev photoshop opp på juleønskelisten min med en gang. :)

Og siden jeg er så dårlig på å kommentere: du er så fin og talentfull og denne bloggen er fantastiskfantastiskfantastisk.

15.okt.2010 @ 18:29
posta av: Oda H

Det var utrolig hjelpsomt :) går på media, og dette er noe vi ikke har lært og det er noe jeg hadde veldig lyst til å lære så tusen takk for at du brukte tiden din på dette :) Du er kjempe snill som gjør det, og du er kjempe flink til å ta bilder og redigere :) skulle ønske jeg kunne det :)

15.okt.2010 @ 18:47
URL: http://lifeofabuseku.blogg.no
posta av: Lene

Takk for eit fint innlegg.

Skulle ønska eg hadde Photoshop på denne dataen, men eg hadde på den som nokon tok frå meg.

15.okt.2010 @ 18:50
URL: http://nattdraum.wordpress.com/
posta av: Caroline

Nå kommenterer jeg, for dette vil jeg ha mer av:) Tusen takk for at du viser oss fotoamatører litt, gleder meg til å prøve ut fancy redigering alla Marielle!

Bloggen din er überfantastisk, og det er du óg!

Klemklem

15.okt.2010 @ 19:16
posta av: Sofie

Jeg må si meg helt fullstendig enig med Ane over her:)

15.okt.2010 @ 19:22
URL: http://sofielp.blogg.no
posta av: Betty Lise Myren

TAKk TAKK !

Dette gjorde dagen min mykje betre for no kan eg redigere vakre bileter ;)

HJATEKLEM <3

15.okt.2010 @ 19:27
URL: http://bettyl.blogg.no
posta av: Katarina

herlig. takk. gjerne flere av disse innleggene :D

15.okt.2010 @ 20:15
URL: http://www.sjufemti.blogg.no
posta av: Ingrid

åå, det var utrulig fint av deg å skriva ei så 'enkel' oppskrift på redigering! no virkar det med ein gong ikkje så håplaust å eksperimentera med bilder :) men på nummer to, kan ein ta kva som helst bilde over det fyrste?
ps: kjempespent på bileta frå sundag :)

15.okt.2010 @ 21:50
posta av: Maria

ser du vil ha kommentarer om innleggene, så ... :)

jeg hadde aldri tenkt på at jeg kan lage liksom-lekkasjer på bildene mine! syns det er veldig gøy med sånne innlegg. takker <3

(skriver til og med uten blokkbokstaver for din skyld (selv om jeg holder på å dø), så fin er bloggen din!)

15.okt.2010 @ 21:54
URL: http://mogmighana.wordpress,com
posta av: Anna

Godt forklart, og kjempebra at du gidder å gjøre noe sånt! Jeg redigerer foreløbig veldig amatørmessig selv, men har skjønt at jeg kanskje må anskaffe meg photoshop nå! Elsker bildene dine!:)

15.okt.2010 @ 23:03
URL: http://annakleppe.wordpress.com
posta av: Liv

Sånne innlegg som dette liker jeg. Var bare det. :)

Og de som synes det er gusjete/blasse farger på bilder kan jo prøve å kalibrere skjermen sin? Mange dataer trenger litt hjelp til å vise bilder med helt riktige farger. :)

15.okt.2010 @ 23:06
posta av: Mina

IIIh, tusen takk for hjelpen! :D Du viste noen skikkelig fine ideer, og jeg skal eksperimentere nå med en gang (:

16.okt.2010 @ 13:58
URL: http://missmoodswings.blogg.no
posta av: nordi

Takk for fine tips, gleder meg til å prøve når jeg en gang får photoshop :)) du har ikke noen lure tips på lur sålenge i forhold til redigeringmulighetene i iphoto? Blir glad for svar :))

16.okt.2010 @ 21:27
posta av: Ida

Takk for tips! :)

17.okt.2010 @ 17:47
posta av: Anne-Thea

Du er superflink til å redigere bilder!

17.okt.2010 @ 19:14
posta av: Ragnhild

Jeg leste hele, selv om jeg aldri tar bilder. Du er flink!

17.okt.2010 @ 19:17
posta av: Helene - bildeblogg

Takk Mariell! Fekk mykje inspirasjon, men eg klarte ikkje den med bokeh effekt. Då eg skulle leggje det det andre bildet over, vart det altfor lite. Har du noko tips? :)

17.okt.2010 @ 21:01
URL: http://hitori.blogg.no
posta av: marire

jeg likte dette innlegget kjempegodt! jeg skulle bare hatt photoshop...og stabilt internett som vil poste kommentarer.

17.okt.2010 @ 22:33
URL: http://hoydepunkt.wordpress.com
posta av: Ingrid Iversen

Åh, får utrolig lyst til å skaffe meg Photoshop nå..

18.okt.2010 @ 03:45
posta av: ♥Lisa

kult :D

18.okt.2010 @ 08:27
URL: http://lisasa.blogg.no
posta av: Heidi Kristin

Takk for supre tips! Nå skal jeg børste støv av mine gamle potoshop kunnskaper og fylle på med ny lærdom fra deg, og kanskje vinner jeg over kameraet mitt (som bare gir meg syke syke farger...)

19.okt.2010 @ 17:26
URL: http://strikkefanten.blogspot.com/
posta av: Anina

fint innlegg:) dette kommer jeg til å få bruk for:)

20.okt.2010 @ 11:06
posta av: iseliniselin

Jeg setter så utrolig stor pris på dere som gidder å bruke tid på å lære oss uvitende om Photoshop. Jeg har hatt det lenge, men ha aldri fått helt til å bruke det og disse tipsene er helt perfekt! Tusen takk :)

20.okt.2010 @ 11:49
URL: http://iseliniselin.wordpress.com
posta av: Lone

Ah, takk! Genial link :)

24.okt.2010 @ 17:06
URL: http://ipoter.wordpress.com
posta av: h

hei,veldig lærerikt!flott:)

men jeg lurer på disse tutorial greiene, som du bruker for å få retro bilder...må man melde seg inn der på den linken du la ved, eller er det sånt man laster ned (for å bruke i sin ps)uten å melde seg inn i noe som helst? som du forstår er jeg fersk i gamet;)

25.okt.2010 @ 09:46
posta av: hjartesmil

h: ein lastar ikkje ned noko og ein treng ikkje å melda seg inn, ein gjer berre det som står der. :)

25.okt.2010 @ 11:37
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av:

tusen takk for at du ville dele disse tipsene med oss, Mariell! nå ble jeg superinspirert! og du er en knupp! <3

25.okt.2010 @ 14:01
posta av: Madeleine

hei!

har akkurat fått ps' og driver med å prøver meg litt rundt. og tenkte jeg skulle prøve dette, men skjønte ikke hva du mente med

"så tar eg eit bokeh-bilde og drar det over så ein ser at det ligg to lag."

hvordan gjør jeg det?

jeg har ps cs5, men det er ganske likt cs3.

takk for tipsene, forresten!

pusi.

02.jan.2011 @ 03:40
posta av: hjartesmil

Madeleine: eg opnar ei fil med eit bokeh-bilde, også drar eg det berre over til det andre bildet(eller du kan trykka på ctrl + a på bokeh-bildet også ctrl + c på bildet du vil ha bokeh-bildet over og vips så er det der).

02.jan.2011 @ 03:56
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: Tonje H

Heisann! Du har så mange gode redigeringstips! Du er kjempe flink! Jeg kjøpte meg nettopp photoshop elements 9. Men jeg får ikke til å legge et bokeh bilde over et annet bilde.. Jeg leste spørsmålet og svaret som ble lagt inn sist her, men det fungerer fremdeles ikke. Er det slik at det bare fungerer på cs3 og cs5? Setter veldig pris på svar! Lykke til i London! =)

17.aug.2011 @ 14:45
posta av: hjartesmil

Tonje H: eg veit ikkje, har aldri brukt adobe elements! prøv å søka opp ein tutorial på youtube eller noko. :) lykke til.

17.aug.2011 @ 20:23
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: Kristin

åh, takk! nå klarte jeg å lage "layers". har aldri skjønt meg noe på det. finfint!

et spørsmål: hva mener du når du sier trykke på eple+u? (jeg har mac.)

03.okt.2011 @ 23:35
URL: http://burdeburde.wordpress.com

kommentarar som er krenkande mot meg eller andre vil ikkje bli publisert.

skriv noko fint her:
namn:
hugs meg!

epost:


blogg / heimeside:


kommentar

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/22472663