ein lang tekst om nynorsk.

å blogga på nynorsk er ikkje alltid så veldig enkelt. spesielt blir dette vanskeligare når eg får kommentarar som "du har ein så fin blogg til å vera på nynorsk", som om språket mitt skulle gjera det vanskeligare å lika meg som person, eller innhaldet i bloggen min. eg har alltid skrive nynorsk, og snakkar ei dialekt som ligg veldig nært opp mot mitt skrivne nynorsk(fram til tiende klasse på ungdomsskulen visste eg ikkje eingang at det var lov til å skriva "vi" på nynorsk).

det stikk litt når det er det journalistar/oppgåveskrivarar er interesserte i, korleis er det å blogga på nynorsk, kva meinar du om nynorsk, korleis formar språket bloggen din, kvifor skriv du nynorsk, sånne ting. per dags dato har eg gjort eitt einaste intervju utan eit einaste spørsmål om nynorsk. for meg er det like naturlig å skriva nynorsk som å drikka vatn. korleis er det å drikka vatn? kva meinar du om vatn? korleis formar vatn dagen din? kvifor drikk du vatn? ca sånn, skjønnar de? ein ville aldri ha spurt ein bokmålsbloggar om desse spørsmåla, og det er frustrerande. bokmål og nynorsk er to likestilte språk i norge ifølge norsk lov. og det gjer oss sterkare og smartare og gir oss større forståelse av andre språk, det er eg 100% sikker på.

fram til for berre nokre år sidan har det aldri vore nokon kamp for meg å skriva nynorsk, eg kjem fra ein nynorskkommune og gjekk på vidaregåande i ein nynorskkommune. det var ikkje før eg innsåg at ein faktisk må kjempa for nynorskbøker på vidaregåande at eg innsåg kor viktig det er for meg å kjempa. for utan nynorsk veit eg ikkje kven eg er. om ein tar fra deg alle orda dine, kven er du da? korleis kommuniserar du? om ein av vennene dine skulle få ei heilt ny dialekt, ei ny stemme, skulle du ikkje syns at det var rart? språk definerer oss, det er ein stor del av identiteten vår og utan det så manglar det ein bit. og eg blir så ufattelig trist av å tenka på den diskrimineringen som nynorskelevar går gjennom kvar einaste dag.

men etter vidaregåande, kva gjer ein da? korleis kjempar ein? kva kjempar ein mot? han der fine skriv tekstar på gammal og vanskelig nynorsk kvar gong han får oppgåva presentert på bokmål sjølv om han har krav på å få den på nynorsk. små kvardagsprotestar. det er uansett min favorittmåte å protestera på.

eg har den største nynorskbloggen i verda(til dei som tenkjer på tone damli aaberge når eg seier det: ho skriv på dialekt, ei dialekt som er veldig nære mi og dermed óg veldig nær nynorsk - men ho har utan tvil vore eit fantastisk nynorskforbilde), og det føles så fantastisk fint, spesielt med lesarar som konstant kommenterar om korleis dei har fått endra forholdet sitt til nynorsk gjennom meg. det varmar på så mange måtar at det er vanskelig å forklara. for nokon som alltid blir satt litt på sida og ignorert av det generelle bloggnoreg både på grunn av innhold og språk så føles det som... "brighter than a hundred thousand virgins making love for the first time" (fra everything is illuminated). eg har dei beste lesarane i verda. de er engasjerte, smarte, kreative, kritiske, konstruktive, om de var ein blomebukett så skulle de vore den største finaste blomebuketten i heile verda. eg håpar de veit det.

på trass av diskrimineringen finst det så mange bra ting som har hendt meg på grunn av nynorsken óg. eg har kunna laga eit magasin på grunn av økonomisk støtte fra store nynorskorgan som lnk og aasentunet, og kjenner på meg at eg stadig vekk får meir anerkjennelse fra nynorskverda. eg får jobba med fantastisk dyktige personar og bygd eit nettverk på grunn magasinet som eg sikkert aldri ville ha fått om eg skreiv bokmål.

kvar dag er det tusenvis av personar i dette landet som les nynorsk som ellers ikkje ville gjort det som les nynorsk på bloggen min. (<3!!!!!) og eg er så himla takksam for det, for at de kjem tilbake hit, "til tross for" at eg skriv nynorsk. eg er så glad for at de "gløymer at det er nynorsk" eg skriv og ser forbi språket, set pris på språket. for eg kjempar for språket mitt kvar einaste dag. eg er ein nynorsk superhelt, og det er den beste typen superhelt.about my language. google translate!


kommentarar:
posta av: Helene

herleg!!!!!! go mariell og nynorsken.

15.feb.2011 @ 19:27
posta av: Bianca Emilia

du er så fantastisk.

15.feb.2011 @ 19:28
URL: http://biancaemilia.blogg.no
posta av: Nora Alexa

Jeg er selv ekstremt lei av alt styret rundt nynorsk, selv skriver jeg ikke nynorsk engang. Det er jo et av våre norske skriftspråk og muligens det peneste.

Teaterstykker, dikt og tekster blir så mye vakrere på nynorsk fordi det har et mye mer musikalskt og estetisk preg over seg.

Jeg føler at de fleste ikke-nynorsk skrivende unge idag kun ser på nynorsk som kjedelig tavlegrammatikk på skolen og ikke på selve språket.

Nynorsk og Ivar Aasen lenge leve!

15.feb.2011 @ 19:28
URL: http://noraalexa.blogg.no/
posta av:

FINA!!! hjerte hjerte hjerte til deg og til nynorsken

15.feb.2011 @ 19:35
posta av: Matilda

Åh, de som klager så sykt over nynorsk kan bare cry a river and fuck off. Du aner ikke hvordan bloggen din har åpnet øynene mine for nynorsk. Jeg visste ikke at nynorsk kunne være så vakkert - derfor brenner jeg for nynorsk mer enn jeg noen gang har gjort. Tusen takk!

15.feb.2011 @ 19:35
URL: http://matiphobia.blogg.no
posta av: Gunhild

Nynorsk er fint :) Vi har nett hatt om nynorsk på 7. trinn på ein skule her i Trondheim, og ungane elska det! Herleg!

15.feb.2011 @ 19:35
posta av: monica

Fantastisk innlegg. Nynorsk <3

15.feb.2011 @ 19:39
URL: http://foyot.blogspot.com/
posta av: Anna

Jeg ELSKER at du skriver på nynorsk. Og jeg elsker, elsker elsker de nynorske formene du bruker! For det finnes både god og bedre nynorsk etter min mening: jeg går språk og litteratur på NTNU, og måtte skrive 50% av nordisk-eksamenene mine på nynorsk, og siden jeg sliter litt med nynorsken (for bokmål har alltid vært mitt språk, samme om jeg synes nynorsk er finere så får jeg det ikke til å klinge bra fra mine fingerspisser når jeg skriver det) så valgte jeg å holde meg til de formene som er nærmest bokmål og nærmest min dialekt, noe som ikke ble like fint, hehe.

Jeg håper dessuten at det kommer flere store bloggere som blogger på landsmål!

15.feb.2011 @ 19:41
URL: http://ogenflaskemedrom.blogspot.com
posta av: Anna

Ps. Glemte å nevne at når jeg a) lærer meg syntaksen bedre og får tid til å øve meg på fritiden uten eksamener hengende over hodet så er min største drøm å lære meg å skrive nynorsk så godt at det til slutt blir naturlig, hihi.

15.feb.2011 @ 19:43
URL: http://ogenflaskemedrom.blogspot.com
posta av: Jeanett

No vil eg gjerne skrive eit hjarte til deg, for dette var det finaste nynorsk innlegget eg nokon gong har lese <3 !!!

15.feb.2011 @ 19:44
URL: http://helleset.blogspot.com
posta av: Jeanett

(Flott at der kom ein skriveleif. "finaste nynorske innlegget". Eg driv sjølvsagt ikkje med orddeling)

15.feb.2011 @ 19:45
URL: http://helleset.blogspot.com
posta av: theresekristina

Go Mariell og nynorsken!

15.feb.2011 @ 19:48
URL: http://theresekristina.blogg.no
posta av: Hilde

Kjempefint innlegg! Jeg er veldig enig med deg. Du skriver nynorsk, ferdig med det. Det er ikke det det handler om, det er tankene bak ordene som er det viktige <3

15.feb.2011 @ 19:50
URL: http://hildesfoto.blogspot.com
posta av:

bra skrevet, likte godt der du sammenlikna med vatn og spurte oss hvordan det hadde vært om vi mista alle orda våre. :-) men du, jeg synes at det er litt slitsomt å lese slike lange tekststykker på bloggen din nå ettersom tekststørrelsen har blitt så liten:) hadde vore (den kom faktisk automatisk) om den ble litt større.

vh. ingvild

15.feb.2011 @ 19:50
posta av: Marcela

jeg bodde i Norge i ett år som utvekslingstudent for et par år siden og lærte meg bokmål, og jeg angrer det så mye for jeg synes nynorsk er tusen ganger finere enn bokmål! Bøkene mine var bare på bokmål og selv om vertsfamiliene mine snakker en dialekt som ligger masse på nynorsk, skrev de alltid på bokmål. Og nå blir du en stor forbilde til meg, for nå kan jeg lese nynorsk hver dag og lærer meg nye ord. Tusen takk for at du skriver på nynorsk! :)

15.feb.2011 @ 19:52
URL: http://hjartad-hamast.blogspot.com
posta av: marie kristin

HURRAHURRAHURRA! Takk for at du set ord på det som vi stille nynorskforkjemparar sit inne med. Det her var fantastisk skrive! :):):)

15.feb.2011 @ 19:53
posta av: Hanna

for meg er du selveste ordboksbetegnelsen på en superhelt. for du er nok den tøffeste, modigste, fineste og flinkeste superhelten av dem alle. hurra for deg, Mariell! <3

15.feb.2011 @ 19:55
posta av: gulsløyfejente

flinke deg! veldig viktig og riktig.

15.feb.2011 @ 19:57
posta av: Sandra Olsen

på grunn av bloggen din, tenker jeg av og til på nynorsk, jeg gjør det ikke med vilje, det bare kommer inn i hodet mitt også må jeg rette på meg selv, for jeg verken snakker eller skriver slik. men det er bare fint altså. :) <3

15.feb.2011 @ 19:58
posta av: Marte

Flott! Eit lite tips:

http://www.dokpro.uio.no/ordboksoek.html

(eg nyttar ho i allefall heile tida)

15.feb.2011 @ 20:00
posta av: anne marte

før så kunne jeg ikke fordra nynorsk, og jeg leste lite nynorsk, og lærte nærest ingen nynorsk på skolen.

sist jeg hadde tentamen i nynorsk ( vgs 2st og her er det høyere nivå enn hva det har vært på mine tidligere prøver)fikk jeg en 6'er og læreren min spurte hvor jeg hadde fått nynorsken min fra, og da kunne jeg tenke at den har jeg fått av deg.

du er den beste superhelten <3

15.feb.2011 @ 20:01
URL: http://annehvalen.blogg.no
posta av: sandra.

jag har en fraga som svensk! vad ar nynorsk? ar det en dialekt som man sedan har utvecklat vidare i textform? ar det en del av norge som talar det eller ar den "ny" pa det sattet att ungdomar bara pratar det? innehaller den mer slang och ar den svar att forsta for andra norrman som inte talar och skriver det? jag som svensk tycker att det ar valdigt enkelt att lasa norska men nastan helt omojligt att lasa nynorska, forstar ungefar var femte ord. det ar lite trakigt saklart men utifran texten forstar jag att nynorska ar nagot du brinner for i alla fall och tycker ar viktigt att det accepteras. vore spannande om du berattade lite vad det var. kram.

15.feb.2011 @ 20:02
URL: http://rodeo.net/niotillfem
posta av: Ingrid

Jeg synes nynorsk er himla fint, og du har den bloggen jeg liker best språkmessig:)

Men jeg må innrømme at jeg blir vanvittig frustrert når jeg må skrive nynorskstil og sitter og sliter med ord og verbbøyning. Ikke liker jeg å slå opp i ordbok heller, så jeg gjør det vel litt kjipere enn det trenger å være, men jeg hater å bli avbrutt midt i skrivingen fordi jeg ikke vet hvordan jeg skriver ordet riktig.

Jeg skulle ønske vi fikk lese mer på nynorsk, før vi faktisk ble tvunget til å skrive det. Hovedårsaken til at mange skoleelever har et så uttalt hat for nynorsk er etter min mening fordi de ikke kan språket og dette frustrerer dem når de tvinges til å skrive det. Hvilken rolle spiller det lille vi har lært av grammatikk og skriveregler når vi nesten aldri leser noe på nynorsk eller bruker språket sett bort ifra de få gangene vi skriver stil?

15.feb.2011 @ 20:02
posta av: Hedda

Nynorsk er kult! Nå er jeg verken god til det eller noe, men det er mye finere enn bokmål på en måte, det har liksom... sjel.

15.feb.2011 @ 20:06
posta av: Ine

For en fin tekst om nynorsk! Du er uten tvil min favorittnynorskhelt. :)

Jeg har alltid vært veldig glad i nynorsk, og skulle egentlig ønske jeg skrev det selv. Jeg tenker ofte på å gå over til nynorsk, men så føler jeg meg litt klønete. Men du (og andre fine nynorskfolk) inspirerer - så kanskje jeg tar steget etter hvert.

15.feb.2011 @ 20:08
URL: http://koffeine.wordpress.com/
posta av: Ingrid

Forresten, Sandra, du kan lese om nynorsk her: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nynorska

Det er et språk som ble laget på midten av 1800-tallet for å være et alternativ til det danske språket og "riksmål" som ble brukt av borgerklassen i Norge på den tiden. Det er et språk som passer bedre overens med hvordan folk utenfor f.eks. Oslo snakker. Det er sikkert noen som kan komme med en bedre forklaring, men se litt på wikipedia-linken så kanskje du skjønner:)

15.feb.2011 @ 20:09
posta av: Ingrid

ååå, kjenner eg berre elskar nynorsk endå litt meir når eg les bloggen din. med tankje på kor mykje eg likte nynorsk før eg byrja å lese bloggen din, så er det etter kvart blitt ganske mykje kjærleik mellom meg og nynorsken. <3

15.feb.2011 @ 20:10
posta av: Hanne

eg elskar at du skriv på nynorsk! er så få som faktisk gjer det. om du gidd må du sjekke ut det eg skreiv om det for litt sida. det er litt vel kåseri-aktig, men likevel relatert til nynorsk:) http://hanneea.blogspot.com/2011/02/nynorsk-hatarar.html

15.feb.2011 @ 20:11
posta av: Annika

Är väl kanske inte rätt person att kommentera, men jag uppskattar och trivs med ditt sätt att skriva och vet inte om det beror på att du skriver på nynorsk eller inte. Behagligt och mjukt på nåt sätt.

15.feb.2011 @ 20:14
URL: http://magpiesatsunrise.blogspot.com/
posta av: Monica

<3

15.feb.2011 @ 20:15
posta av: Lillan

Høyr, høyr! :)

15.feb.2011 @ 20:16
posta av: Anna

Nynorsk er kjempefint! Jeg skulle gjerne ha byttet hovedmål her og nå for å spre litt nynorskglede, men jeg føler det ville vært rart for de som leser det jeg skriver om jeg plutselig begynte med nynorsk. Så jeg er badass og litt slem og sniker inn ord som "skule" og "hjarte" så det ikke blir så drastisk om jeg plutselig skiftet.

15.feb.2011 @ 20:19
URL: http://annatheand.blogspot.com
posta av: nora

jeg liker at du skriver på nynorsk, jeg syntes alt høres mye vakrere og mer romantisk ut enn på bokmål. også likte jeg veldig godt det du sa om språk, og hvor viktig det er, for det er sant. jeg flyttet til utlandet, og det var som om jeg mistet alle ordene mine og ble stum. ikke noen bra følelse.

15.feb.2011 @ 20:19
URL: http://papirhjerte.blogspot.com/
posta av: sofie

nynorsk er so himla fint og eg skulle ønske at eg snakka meir nynorsk og dialekt! eg bur på ein plass som ikkje har noko spessiell dialekt, men dei eldre i bygda snakka ganske breidt sognemaol, noko som er so himla fint <3

du har den fiinaste bloggen, mange tusen hjarte på deg ^^

15.feb.2011 @ 20:21
posta av: Anna Kristina

hurra for deg! jeg elsker nynorsk, det er så mye finere enn bokmål! jeg tror jeg er ekstra glad i bloggen din nettopp fordi den er på nynosk (selv om den selvfølgelig hadde vært fantastisk uansett). jeg hater at det alltid skal være så mye mas fra folk om at nynorsk er teit og unødvendig, for det er det jo ikke. vi hadde gått glipp av noe veldig bra uten.

og dette kommer fra meg, som aldri har bodd noe annet sted enn i oslo eller akershus :-)

15.feb.2011 @ 20:23
URL: http://candycloud.blogg.no
posta av: Ingrid Riddervold

Jeg leser bloggen din uten å tenke på språket. Jeg bare leeser ord som jeg forstår hva betyr. Samme som å gå på en engelsk forelesning. Ordene går inn i hodet og blir oppfattet :-) Når jeg tenker etter leser jeg hvertfall 4 blogger som tilfeldigvis er på nynorsk.

Noen grunner til at bokmålsfolka ikke liker nynorsk er fordi de er blitt tvunget til å pugge endinger og sterke verb og bruke timesvis hver uke på noe man allerede forstår, og hvorfor er det da så viktig å kunne det helt korrekt egentlig? Dette er noe som burde fjernes i skoleverket. Kunne heller brukt tida til å lære om samisk språk for min del, for det kan jeg ingenting om.

15.feb.2011 @ 20:25
URL: http://jippijei.blogg.no
posta av: hjartesmil

sandra.: hei, sandra! norge har to offisielle skriftspråk: bokmål og nynorsk. bokmål kom fra danskane, for norge var jo under danmark ganske lenge. mens nynorsk er eit språk som er konstruert av alle dialektene i heile landet. ein mann som heitte ivar aasen reiste rundt i heile landet for å "samla ord", som seinare vart språket nynorsk. nynorsk er eit meir folkelig språk, om ein får seia det sånn. på skulen så har ein dermed to norskfag, hovudmål og sidemål. også kan ein velga om ein vil ha bokmål eller nynorsk som sitt største språk. dei fleste i norge skriv bokmål, så det er derfor nynorsk blir diskriminert som det blir og det føles jo litt trist for meg som elskar språket mitt.

det er mange som samanlignar det som at nynorsk faktisk ligg litt nærmare svensk enn bokmål, så kanskje det berre tar litt tid å læra seg å lesa det? for om ein leser norsk i bøker og i nettaviser og sånn så er det ofte bokmål, så ein blir ikkje vant til å lesa nynorsk med mindre ein vil det. før skjønte eg jo nesten ingenting svensk, men no les eg litt svensk kvar dag og det går fint som berre det. :)

håpar du forstår litt meir no?

puss.

15.feb.2011 @ 20:25
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: hjartesmil

Ingrid: absolutt, det er derfor det er så viktig å få nynorsk inn i avisene og få nynorsk teksting på tv. :)

15.feb.2011 @ 20:28
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: sigird

jeg må si at på grunn av deg foretrekker jeg nynorsk. jeg har facebook på nynorsk og google på nynorsk fordi alt høres bedre ut på nynorsk. nynorsk er litt drømmende for meg. hihi!

15.feb.2011 @ 20:28
URL: http://bioskop.blogg.no
posta av: Andrine (:

Fantastisk! Akkurat som at eg skulle skrive det sjølv! Har du noko imot om eg kopierar dette innlegget? :)

15.feb.2011 @ 20:30
URL: http://www.andrinefaleide.blogg.no
posta av: erle perle

Jeg har egentlig sjelden tenkt over at du skriver på nynorsk. Håper ikke du tar det som noe negativt, men jeg har alltid brydd meg mer om hva du skriver og forteller meg som leser enn hvilket mål du skriver på. Personlig syns jeg nynorsk er noe helt naturlig, noe som hører med tilværelsen liksom. Noen skriver bokmål, noen skriver nynorsk. Noen har brunt hår, noen har blondt hår. Samme det vel!
Men det jeg egentlig ville si, da, var dette: I mine øyne er du tidenes flinkeste, fineste og beste blogger.

15.feb.2011 @ 20:31
posta av: Lene

Eg er glad for at eg komme frå ein stad kor nynorsken har meir å seie enn bokmål.

Sjølv om bokmål er ein stor del av media i Noreg så har eg problemer med å skrive det.

Tusen millionar takk for at du gjer at fleire og fleire bryr seg om Nynorsk <3

15.feb.2011 @ 20:32
URL: http://nattdraum.wordpress.com
posta av: hjartesmil

erle perle: oi, for ein sjukt fin ting å sei. alt som du sa no egentlig. eg er glad for at du ikkje tenkjer over at eg skriv nynorsk, det er det som er poenget mitt. og det gjorde meg skikkelig glad. suss.

15.feb.2011 @ 20:34
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: hjartesmil

Andrine (:: sjølvsagt ikkje!

15.feb.2011 @ 20:34
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: hjartesmil

Anna: haha, det er den beste typen protest som sagt!

15.feb.2011 @ 20:35
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: kristine larsen

Jeg elsker at du skriver på nynorsk! Du får meg til å ønske at jeg også var fra et sted hvor de ikke snakket bokmål, får ærlig talt, nynorsk er penest, ordentelig nasjonalromatinsk og greier.

Vil også si at du er blitt et lite positivt ord rundt hvor jeg sitter i klasserommet, ser vi noe søtt, eller snakker om hva vi vil når vi blir store så sier alltid noen "Åh, jeg vil bli hjartesmil" eller "Ja, du vet sånn fint, sånn hjartesmilish?". Har vel noen fritimer hvor vi 4 jenter satt og gikk nærmest igjennom HELE bloggen din bakover i registeret med en masse "Tnåå", "Fy fabian hvor gode de er sammen", "Håper jeg får et hjartesmilish liv når jeg blir stor" osv. Får bare si til slutt at jeg missuner deg det gode livet du har, du er en knall søt person som virklig fortjener det beste!

15.feb.2011 @ 20:36
posta av: hahahahva

Mykje av problemet er at dei som møter på motstand i nynorsken sin, gjerne legg om utan protestar. Slik fungerer vi menneske; vi vil alle passa inn, og då må vi unngå å vera ein minoritet. Dermed mistar nynorsken mange av brukarane som flyttar til bokmålsdominerte delar av landet; dei færraste har så mykje nynorsk i seg at dei vil seia "nynorsken min er ein del av meg; og om du ikkje godtek han, godtek du ikkje meg". Og dei aller færraste av oss klarer å ikkje bry seg i det heile om at alle andre ikkje godtek ein.

15.feb.2011 @ 20:37
URL: http://hahahahva.blogg.no
posta av: emilie

du er bra du

15.feb.2011 @ 20:41
posta av: hahahahva

forresten, eg ser det er fleire her som påpeiker at dei har fått eit godt forhold til nynorsk. mitt råd: tak det fulle steget og legg om! utropsteikn fordi det er viktig. den aller beste måten å stø nynorsken på er å sjølv verta ein brukar av språket.

15.feb.2011 @ 20:42
URL: http://hahahahva.blogg.no
posta av:

Eg er så glad du skriv på nynorsk. Nynorsk ligg dei fleste norske dialektane mykje nærmare enn bokmål. Syns derfor det er kjempeflott at du klarar å opne augene til mange av lesarane dine, slik at fleire faktisk forstår dette. Slik at eg forhåpentlegvis slepp å høyre klassekameratar skrike i fortvilelse "eg forstår ikkje noke nynorsk!!" (ironi å di ;) )

Du er ein super bloggar! Og IKKJE berre fordi du skriv på nynorsk!

15.feb.2011 @ 20:43
posta av: jeanette

skulle ønske jeg var flinkere til å skrive på nynorsk. da hadde jeg også gjort det. <3

15.feb.2011 @ 20:44
URL: http://www.jeanettepanette.blogg.no
posta av: Urd

Veldig bra skrevet! Jeg er fra Østlandet, så jeg bruker vanligvis radikalt bokmål (som kanskje blir enda mer uglesett en nynorsken), men jeg liker å skrive nynorsk også - i mer formelle tekster. Det dummeste argumentet mot nynorsk (som sidemål) er at det ødelegger for bokmålsinnlæringa. Som om nynorsken dytter bokmålet ut av hodet! Da skulle det vel også være vanskeligere å lære seg fysikk om man lærer seg matte først? Gah...

En foreleser jeg hadde forsnakka seg her om dagen og sa: "de kan skrive på norsk eller bokmål", og det var det utrolig mange som reagerte på. Men tenk hvordan det er når noen sier "norsk eller nynorsk" - det er jo like ille.

Stå på!

15.feb.2011 @ 20:44
URL: http://urdv.wordpress.com/
posta av: Tonje

Dette må vere det finaste blogginnlegget eg har lese! Du skildrar vår urettferdige skriftspråksituasjon på ein så fin og reflektert måte. Du er eit STORT førebilete for så mange andre målmenn- og kvinner. Du bør vere stolt av deg sjølv. Og i kveld - i kveld vart eg ekstra stolt av deg. You made my day!

Lukke til vidare i Paris!

Og hugs: det vil helst gå godt.

15.feb.2011 @ 20:45
posta av: Hanne

Skjønner at det frustrerende, likte eksempelet med vann, fantastisk:) Tror desverre det at man blir tvunget til å lære nynorsk på skolen ødelegger manges forhold til nynorsk.

15.feb.2011 @ 20:46
URL: http://beatle.blogg.no
posta av: Reinåmo

Jeg liker nynorsk, selv om jeg ikke skriver eller snakker sånn. Det er et nydelig språk og vi nordmenn burde være stolte.

hundre hjerter til deg <3

15.feb.2011 @ 20:48
URL: http://reinaamo.wordpress.com
posta av: marit

Det er så flott at du skriver på nynorsk, Mariell! Personlig har jeg alltid vært glad i nynorsk, selv om bokmål er hovedmålet mitt. Jeg synes det er noe jordnært, men samtidig lyrisk og drømmende ved nynorsk, noe som passer perfekt for bloggen din. Der bokmål kan virke høytidelig og stivt, er nynorsk uhøytidelig, mykt og lunt.

<3

15.feb.2011 @ 20:49
posta av: Maren Cathrine Tardezadeh

jeg synes nynorsk er så fint, og kunne jeg velge ville jeg snakket en dialekt som lå tett opp mot nynorsk.

det er bare så synd at nynorskopplæringen i dagens skole kan være veldig dårlig, og at det videre fører til hatgrupper mot nynorsk..

noe jeg synes er barnslig og teit.

enkelte ungdommer er vel enkelt og greit kanskje bare for late til å lære det ordentlig, eller hva?

15.feb.2011 @ 20:51
URL: http://tardezadeh.blogg.no
posta av: Erika

Du er en STRÅLENDE ambassadør for dette vakre språket. Takket være deg leser mange norske ungdommer nynorsk daglig. Du gjør nynorsk til en naturlig ting for dem, istedet for at de ser på det som noe irrelevant og forhistorisk. I tillegg formulerer du deg så vakkert at hvert blogginnlegg er som poesi å regne :)

15.feb.2011 @ 20:53
posta av: Marita

Dette her synes jeg er bloggen din på sitt beste, du er flink til å skrive om meningene dine :)

15.feb.2011 @ 20:54
URL: http://maritasola.wordpress.com
posta av: Sofie

Helt ærlig tenker jeg ikke over at du skriver nynorsk, men er veldig glad for at du gjør det. Jeg tror faktisk at det er lettere for oss som leser bloggen din å skrive nynorsk, for etterhvert som jeg har lest noen år, kjenner jeg det er lett å formulere bra på nynorsk. Jeg lærte forresten konkret "til dømes" på bloggen din. Takk:-)

15.feb.2011 @ 20:57
URL: http://sofielp.blogg.no
posta av: veroniq mike

så fint søte du. Blir så glad! Skulle ønske jeg hadde klart å holde på dialekta mi og nynorsken, skulle vært like flink som deg. Men det er godt vi har noen som deg, syns nynorsk er veldig vakkert og det er på en måte så utrolig mye mer magisk og kunstneriskt enn bokmål. Eg elske bloggen din for all det fine du gir. takk. og ps igjen, eg har sendt mail. (spam)

15.feb.2011 @ 21:00
URL: http://worldofmikee.blogspot.com
posta av: hjartesmil

veroniq mike: eg skulle óg ønska du kunne skriva nynorsk, og snakka sogndøl for det er så fint så fint. åh, til kva mail da? eg har sånn problem med mailen min i det siste, skjønnar du. mange mail som eg omtrent må leita med spade etter for å finna!

15.feb.2011 @ 21:02
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: Frk.Festli

Jeg syns det er herlig at du skriver på nynorsk jeg :) Og så fin bloggen din er blitt med det nye designet! Trenger noe som får meg til å tro det er vår nå ;)

15.feb.2011 @ 21:07
URL: http://27desember83.livejournal.com/
posta av: Hanne

etter jeg begynte å lese bloggen din for lenge lenge siden, fikk jeg smaken på nynorsk og har begynt å lese mer og mer på nynorsk. nå har jeg særemne om frode grytten, og det er så fint at jeg får klump i magen. finnes mange andre fine også. anyroad, du gav alle fall MEG et nytt syn på nynorsken. flink er du, søte

15.feb.2011 @ 21:09
URL: http://hannekriste.wordpress.com
posta av: Vilde

Eg er så vannvittig glad at det er nynorsk eg skriv, snakkar og tenker best.

Det er eit utruleg fint skriftspråk, som eg er stolt av å ha.

Takk for litt meir nynorsk i kvardagen.

Det at du bloggar på nynorsk understreker berre kor ærleg du skriv, og gjer det heile endå finare og sterkare. Takk for at du kjempar for nynorsken! Du er ein bra superhelt. Ein treng slike nynorske superheltar så ein ikkje druknar i for mykje bokmål.

15.feb.2011 @ 21:12
URL: http://pingpongblogg.blogspot.com
posta av: Aina

eit fint innlegg, hjartesmil! eg er så einig med deg.

15.feb.2011 @ 21:13
URL: http://ainabasso.blogspot.com
posta av: Vilde

At du skriver på nynorsk, gjør bare bloggen din enda finere enn den allerede er <3

15.feb.2011 @ 21:15
posta av: Vibeke Stiansen

Hei Mariell!

Jeg digger bloggen din, og jeg digger deg! Og hadde helt glemt du at ikke skriver på bokmål :-)

Forresten utrolig modig av deg å flytte til Paris! Det har alltid vært min store drøm. Men du gjorde det!

Ha et fortsatt spennende opphold i fine, fine storbyen!

Hils den fra meg!!

Vibeke - moteansvarlig i Det Nye ;-)

15.feb.2011 @ 21:19
posta av: the helene

jeg har vokst opp med bokmål på skolen og dialekten min er nok "mer bokmål enn nynorsk", men jeg skulle ønske jeg skrev på nynorsk. det er mye kulere, penere og bedre enn bokmål. hurra for deg og at du kjemper for nynorsk!

15.feb.2011 @ 21:20
URL: http://vicodin.blogg.no
posta av: karina

dette kommentarfeltet er jo berre overfylt, men det å ta nynorsk som noko utanomjordisk, eller utanomnorsk er heilt framand for meg og, som berre skriv bokmål når eg skal vere anonoym. ( julekort og matanmeldingar ) men eg har alltid stussa over bokmålsfolk som har ein himla kjærleik for ord som haust, kjærleik, hugnad, hjartepumpe(?!). det er litt rart, eg har ikkje den same kjærleiken for bokmål, så det er kanskje difor. medan somme har ein merkeleg forakt for eit anna skriftspråk, som ei framandfrykt, som eit Frankenstein-monster. men, ein ting nynorsken veldig gjerne kunne ha hjelpt meg med er å halde på dialekta. akkurat no har eg berre blaute konsonantar og seier mi istaden for me, eg seier åvadd'e, i staden for kva var det og eg kjenner meg ufrivillig integrert.

15.feb.2011 @ 21:21
URL: http://nattfisk.net
posta av: katslap

Du har så inderleg rett, og eg har ikkje tal på kor mange gongar eg sjølv har fått reaksjonar og spørsmål fordi eg skriv på nynorsk, spørsmål som burde vere fullstendig unødvendige når til og med dei som kjem frå samme plass som meg lurer på og ler av meg når eg skriv på nynorsk.

Du har ein så innmari fin blogg, og du gjer ein utruleg bra jobb som talsdame for nynorsken, sjølv om det eigentleg skulle vore undøvendig.

Godt jobba fina :)

15.feb.2011 @ 21:23
URL: http://katslap.wordpress.com
posta av: Josefine

Vet du, at hver gang jeg tenker på deg, så tenker jeg på nynorsk. Det stns jeg er ganske så fint :)

15.feb.2011 @ 21:24
URL: http://www.josefinecomebyme.blogg.no
posta av: ida marlene

jeg syns bloggen din er perfekt nettopp fordi du skriver på nynorsk jeg. det er liksom prikken over i'en <3

15.feb.2011 @ 21:32
URL: http://idakatharinaa.blogg.no
posta av: Åsne

Lat nynorsken leve

15.feb.2011 @ 21:35
posta av: Hanna

Jeg har vokst opp i Oslo og er (som du ser) bokmålsbruker. Tidligere i år fikk vi i niende sidemålskarakter for første gang, og jeg hørte sukk og stønn rundt meg hver gang den ble nevnt. For meg var det et pluss, en karakter som vil trekke snittet mitt opp, kanskje 99% på grunn av deg og bloggen din. Jeg har vært fast leser i et par år og jeg har lært det meste av nynorsken min fra denne deg. Nynorsk er vakkert, så vakkert at jeg ofte skulle ønske det var mitt eget skrifspråk. Dikt på nynorsk er de vakreste diktene og kåseri på nynorsk har mest brodd, det synes ihvertfall jeg. Stå på SuperheltMariell!

15.feb.2011 @ 21:40
posta av: Hilde.

Jeg elsker bloggen din! leser den opptil flere ganger om dagen:) Du inspirerer meg og livet mitt, og det at du skriver på nynorsk synes jeg er mye bedre enn bokmål. Skjønner ikke hvorfor folk har noe i mot nynorsk, det er jo mye penere enn bokmål:) Som sakt, jeg elsker både bloggen din og deg! Aldri slutt å blogge:)<3

15.feb.2011 @ 21:43
posta av:

jeg har aldri likt nynorsk spesielt. inntil nå.

nå som jeg går medier og kommunikasjon har jeg ikke muligheten til å skrive nynorsk lengre. det er litt trist.

men jeg pleier å hjelpe lillebroren min, og da tenker jeg, "hvordan ville mariell skrevet dette?" så blir det alltid fint.

15.feb.2011 @ 21:43
posta av: Linn

Jeg har aldri lagt spesielt merke til at du skriver på nynorsk, jeg. Men jeg vet at om du plutselig satte i gang med et innlegg som var skrevet på bokmål, da ville jeg ha reagert. Alt er jo så mye mer poetisk, vakkert og nydelig på nynorsk. Noen ganger skulle jeg virkelig ønske at nynorsk var skriftspråket hvor jeg kommer fra. Det ville jeg elsket. Dialekten min ligner også mer på nynorsk enn på bokmål, så jeg synes faktisk at det ville vært superfornuftig.

Elsker bloggen din akkurat forresten, hver en setning, hvert et ord. Liker måten du skriver på, og jeg absolutt bare elsker bildene dine. Du har et stort talent (både fotografi og skriving, så teknisk sett er det to store talenter), og jeg er glad for at du deler biter av det med oss her på bloggen din!

posta av: veronica

<3

15.feb.2011 @ 21:48
URL: http://www.vinterblomst.com
posta av: helene

fantastisk fantastisk FANTASTISK bra skrevet! <3

15.feb.2011 @ 21:49
posta av: K

Herleg innlegg!!!! :)

15.feb.2011 @ 21:52
posta av: M

Hei! To spørsmål:

Tenkjer du over skrivefeil og slikt?

Kva synst du om dei nye nynorskreglane, om at dei skal fjerne klammeformene osb?

15.feb.2011 @ 21:53
posta av: Isabell

Jeg skjønner ikke at mennesker spør slike spørsmål som du tar opp "hvorfor skriver du nynorsk?" osv. De må da skjønner at det er like mye verdt som bokmål. Om ikke mer. Jeg synes nynorsk er kjempefint, mye finere enn bokmål. Du skal være stolt over at du skriver på nynorsk. Det er det ikke alle som gjør. Selvom jeg liker nynorsk, fordi jeg synes det er pent å lese/høre, så blir jeg ganske sur når vi må lære det på skolen, hva skal jeg med det?? men etter du skrev dette..så tror jeg faktisk jeg skal begynne å sette mer pris på det. Nynorsk er jo så vakkert.

<3

15.feb.2011 @ 21:54
posta av: hahahahva

>nå som jeg går medier og kommunikasjon har jeg ikke muligheten til å skrive nynorsk lengre. det er litt trist

Vent, kva? Kvifor ikkje?

15.feb.2011 @ 21:56
URL: http://hahahahva.blogg.no
posta av: Språkteigen

Eg tykkjer no at bokmål eller det gode gamle riksmålet lyt svært vakkert, poetisk, drøymande eller kva ein vil, når det blir ført i pennen av til dømes Ellen Einan, Rolf Jacobsen, Gunvor Hofmo, Hans Børli eller andre av våre store bokmålske forfattarar. Det er eit like poetisk språk som nynorsken og eg set stor pris på at me har dei båe med all den gode litteraturen som har blitt til på, i og gjennom dei.

Nynorsken kan ein både dikta og kverulera på, ein kan bruka han til å snakka om spy like godt som til å snakka om fjord og fjell.

Eit språk har jo dette ved seg at ein kan leita seg fram i det til ein kanskje ein stad kan seia noko med meining. Og denne meininga får ingen kvalitetar automatisk frå språket, sjølv om ho blir til i det og det som kjem til utrykk er unikt for språket.

Mest meir irriterande som styggsnakk om språket mitt tykkjar eg det er når folk set det på pidestal fordi det eignar seg så vel åt dei poetiske augneblinkane.

Godt difor at me er mange som bruker det nett slik som det blir brukt her hjå Hjartesmil: som språk!

Lenge leva nynorsken i godt og vondt, ekkelt og fint!

15.feb.2011 @ 22:06
posta av: Jarle

Eg liker det!

15.feb.2011 @ 22:09
posta av: Maria

jeg tror faktisk at det jeg liker best med bloggen din er at du skriver så fantastisk fint nynorsk. selv begynte jeg med nynorsk som hovedmål i første klasse på barneskolen, fordi det var det eneste alternativet der vi bodde. men etter massivt press fra foreldre ble det opprettet bokmålsklasser også, og da var plutselig nynorsk det verste og teiteste man kunne tenke seg. i dag angrer jeg selvfølgelig veldig. tenk å kunne skrive så fint som deg!

15.feb.2011 @ 22:10
URL: http://studentmuffins.wordpress.com
posta av: hjartesmil

Språkteigen: ja, eg er ganske enig i det óg, syns det er slitsomt at dei to språka skal ha to ulike bruksområde. eg syns dei passar like bra til alt begge to. :)

15.feb.2011 @ 22:15
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: Louise

Jeg HATET nynorsk på ungdomsskolen. Skjønte virkelig ikke hvorfor vi måtte lese alle de teite bøkene og skrive en himla tentamen på den teite "dialekten". Men så, Mariell. Så fant jeg bloggen din.

Nå elsker jeg nynorsk.

15.feb.2011 @ 22:17
URL: http://louisemyrland.wordpress.com/
posta av: Lise

Vet du, jeg har ikke tenkt over at du skriver nynorsk siden helt i starten når jeg begynte å lese og det ofte var snakk om det her inne. Det glir bare helt fint inn med deg, det er bare sånn. Nynorsk er fint, bokmål er fint, noe skal være sånn og andre ting skal være sånn.

15.feb.2011 @ 22:17
URL: http://barfot.blogspot.com
posta av: hjartesmil

M: ja, eg tenkjer masse over skrivefeil. eg har ikkje fulgt så veldig med på dei nye nynorskreglane, men eg syns det er viktig med klammene for det er med på å gjera nynorsken til eit såpass opent språk som det er.

15.feb.2011 @ 22:17
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: maria

for meg er nynorsk helt naturlig. jeg kommer selv fra oslo og snakker bokmål, men bor utenfor sogndal og her skriver alle bokmål og snakker fin nynorsk dialekt. noen ganger skulle jeg ønske at jeg snakket nynorsk. at jeg skrev nynorsk. alt høres så fint ut på nynorsk. jeg liker nynorsk veldig godt.

15.feb.2011 @ 22:18
URL: http://mariaspicture.blogspot.com
posta av: Sofie

nynorsk <3 jeg er stor fan!

men som den dyslektikeren jeg er, har jeg dessverre nok med å prøve å skrive noenlunde bokmål.. siden det var det jeg lærte på skolen.

JA til NYNORSK!!!

15.feb.2011 @ 22:21
posta av: Amanda

Jeg elsker nynorsk! selv om jeg "er" bokmål, er det nynorsk jeg liker best å skrive, og det at du skriver på nynorsk gjør bare bloggen din enda finere å lese :)

15.feb.2011 @ 22:22
posta av: Christina C

Jeg tenker egentlig ikke så mye over at bloggen din er en nynorsk blogg... sånn bortsett fra at jeg ofte føler at nynorsk på mange måter er et penere skriftspråk enn bokmål. Mer... poetisk på en måte. Jeg vet egentlig ikke. Men jeg vet at to av mine favorittord i det norske språk er kviskre og kjærleik. Så... stå på, og jeg håper du har det fantastisk i Paris <3

15.feb.2011 @ 22:24
URL: http://snikksnakk.blogg.no
posta av: astrid

første setning minner meg sånn om noe jeg har hørt en stund...det at jeg er pen eller søt til å ha rødt hår. hva skal det bety? og skal det liksom være hyggelig sagt? haha...

og noe annet du sier gjelder også meg, jeg har fått et så mye bedre forhold til nynorsk gjennom bloggen din enn jeg noengang har hatt før :)

du er tøff!

15.feb.2011 @ 22:28
posta av: Ingrid

Kjempefint innlegg, det du skriv om er utruleg viktig, på så mange måtar!

Sjølv skriv eg på nynorsk då det blir unaturleg for meg som snakkar striledialekt å gjera noko anna. Klassekameratar og lærarar som, kanskje ubevisst, jamstillar nynorsk med sidemål provoserar. Sjølv om nynorsken min er langt frå grammatisk perfekt, ser eg på det som ei lita utfordring å bli betre og betre, litt etter litt. Bokmål blir liksom "the easy option out".

Hjartesmil er eit friskt pust i eit bokmåldominert norsk media!

Vive le nynorsk!

15.feb.2011 @ 22:31
posta av: Renate

sjølv kjempar eg og for det nynorske språket mitt kvar dag sjølv om eg bur og går vidaregåande i ei nynorskkommune der dei fleste vel å skrive på bokmål. I klassa mi vert eg omtalt som "nynorskentusiasten", og det er eg stolt over!

Eg tykkjer det er domt at det finst så få bøker på nynorsk, sjølv har eg berre lest eit fåtall bøker på nynorsk. Eg føler på ingen måte at nynorsken er sidestilt med bokmål som det står i lova.

Fortsett å skriv nynorsk, det er eit fantastisk vakkert språk.

15.feb.2011 @ 22:31
URL: http://twitter.com/RenateRaichu
posta av: Jorunn

Hurra! Fantastisk innlegg, eg bøye meg i støvet og er heilt enig med deg.

15.feb.2011 @ 22:44
posta av: Mona

Jeg skriver sjøl bokmål, men jeg har facebook på nynorsk, for der står det "kva har du på hjartet?" i statusbaren <3

15.feb.2011 @ 22:45
URL: http://selmasongs.tumblr.com
posta av: Adelaide

Dette er tydeleg eit tema som engasjerar,om ein skal døme etter den utrulege kommentarresponsen her.

Nynorsk ligg mitt hjarte veldig nært, det er det ingen tvil om. Kvar gong eg skriv bokmål, ja for det hender jo eg gjer det og, så føles det så feil og kunstig. Det føles som å ta på seg ei maske, som om ein prøver å vera ein annan enn ein er.

Bloggen din hadde nok ikkje vore den same for meg om den var på bokmål, det skal eg innrømma. Ikkje av den grunn at det du skriv om ikkje ville vore like bra, eller tekstane dine like treffande - men fordi at i og med at du skriv på nynorsk så appellerar det meir til MEG om du skjønar. Det er deilig å lese på nynorsk, og eg nyt det. Eg seier tommel opp til fleire slike innlegg. Det er spennande med innlegg utan bilete og.

Fred ut!

15.feb.2011 @ 22:50
posta av: ik

Hei!

Eg kjem også frå ein nynorsk-kommune, og er vant med å skrive nynorsk. I klassen er det mykje over halve som har nynorsk, og det er det som er vanleg. Men eg har alltid kommentert på bokmål, noko eg egentleg ikkje skjønner vitsen med. Sikkert fordi eg kommenterar på bokmål på "rosabloggane".

Den dagen eg fann bloggen din, tenkte eg ikkje mykje over det at du skreiv på nynorsk, for det var ganske vanleg for meg. men du har fått meg oppmerksam på kor viktig det er å skriva nynorsk, når ein faktisk kan det! Også er det jo mykje finare enn bokmål, i alle fall på den måten du framstiller det. Så eg er glad for det du gjer, du endrar mykje for mange gjennom bloggen din, det skal du vite!

kyss og klem

15.feb.2011 @ 22:51
posta av: Linn

wow. Det var fantastisk bra skrive. Du er så flink til å sette ord på ting og forklare og argumentere og slikt. Du fekk meg faktisk til å bli stolt av å ha nynorsk som hovudmål. Det har eg eigentleg aldri vore før.

15.feb.2011 @ 23:01
posta av: Læraren

Kjære Mariell! Flott skrive av deg! Beklager at eg må retta på deg, men eg føler at det er lurt sidan du brenn slik for nynorsken vår! Det skrivst ikkje "ein" som i "man". Det heiter "en"! På bokmål er "en" talet 1, medan på nynorsk er "ein" talet 1 og ikkje "man". Som sagt så er det ein flott tekst! Lenge leve nynorsken!!!:)

15.feb.2011 @ 23:04
posta av: Irene

Du (og bloggen din) er så inderleg bra! Hadde du skrive på kjedeleg, anonymisert bokmål trur eg litt av sjarmen med bloggen din hadde forsvunne, nynorsken gir deg ein klarare identitet.. Det at du skriv på ditt hovudmål gjer at eg får ein følelse av å kjenne deg, sjølv om eg berre er ein av dei uhorveleg mange lesarane dine.. Nynorsken er ein del av deg, og det skulle aldri vore noko spørsmål om kvifor du skriv slik i førstninga.. Det er berre slik det er! :) -Irene

15.feb.2011 @ 23:12
URL: http://1001sang.wordpress.com
posta av: Sigrid

har faktisk ikke før nå tenkt over hvor bra det er at du skriver på nynorsk! jeg går på videregående i oslo hvor 90% klager og stønner over nynorsk, men selv liker jeg det så godt! kan hende det har noe å gjøre med at jeg har familie fra vestlandet og dermed har vokst litt opp med det, men jeg elsker det lille ekstra det gir bøker og tekster generelt, og leser nesten like mye bøker på nynorsk som på bokmål. og jeg tror nesten jeg kan si at bloggen din ikke hadde gitt meg like mye om den var skrevet på bokmål. fortsett med din hverdagsprotest! <3

15.feb.2011 @ 23:23
posta av: Vilde M.

Jeg synes det er sjarmerende med nynorsk <3. Du har ikke den beste bloggen til å være på nynorsk... du har den beste bloggen, som i tillegg (som en bonus) er på nynorsk :D. Stå på!

15.feb.2011 @ 23:32
URL: http://brumeglacee.tumblr.com/
posta av: lesar

Mariell, du er ein så vidunderleg person og eit flott forbilde (forbilete?) for ein snart seksten år gamal jente! :-) takk!

når det gjeld nynorsk så som du sikkert ser er det det eg skriv til vanlig, men på eit usedvanleg vis prater eg bokmål. og ja, bokmål er eit flott språk, men eg kan ikkje fordra meg sjølv når eg prater det, og når eg snakker med meg sjølv åleine på vaskeromsgolvet eller på vegen heim frå skulen, er det alltid nynorsk(-ish) som gjeld. eg har så lyst til å endre språket mitt i publikk, men menneske vil leggje raskt merke til det, spørje spørsmål og til og med erte meg for det. ikkje at eg bryr meg stort, men det er jo rart, som du seier, at når nokon plutseleg endrar språket sitt, så er det heilt klart at ein byrjar å lure.

eg skal snart flytte vekk på hybel frå alle eg kjenner og kjem til å treffe kun nye menneske. er det då mogleg å switche om? har du nokre meininger/tips?

ps mariell, nynorsk er ikkje eit språk, men eit skriftspråk! faktisk ein betydeleg stor forskjell!

15.feb.2011 @ 23:34
posta av: Jeanette M

Jeg liker nynorsk veldig godt, og forsto aldri frustrasjonen til klassekameratene mine som mislikte nynorsk så sterkt. Jeg syns det er et veldig vakkert skriftspråk, og mye litteratur blir mye vakrere på nynorsk. Selv skrifter som ikke var vakre i utgangspunktet.

15.feb.2011 @ 23:35
URL: http://jeanettemarie.net
posta av: STINE FRIIS

Skal alltid til å kommentera på nynorsk når eg les bloggen din, sjølv om eg ikkje er noko god. Eg tykkjer nynorskundervisninga i norsk skule startar alt for seint, og at når det er to likestilte målformar burde ein fått opplæring i begge frå barneskulen av! Kverdagsprotest er det beste som finnes, og ein skal kjempa for det ein står for og trur på. Mennesker utan prinsippar er dei verste som finnast.

No skreiv eg jammen på nynorsk, og det er sikkert fullt av gramatiske feil, men er vel verdt eit forsøk!

15.feb.2011 @ 23:37
URL: http://www.stinefriis.blogg.no
posta av: covermyeyes

nynorsk for alltid <3 Bokmål står for anonymitet

15.feb.2011 @ 23:39
URL: http://covermyeyes.blogg.no/
posta av: Hazy Maren

Jeg liker egentlig ikke nynorsk, og syter meg hver gang jeg må gjennomføre en nynorsktentamen, men hver gang jeg leser bloggen din så er det så ufattelig herlig at jeg glemmer liksom at "dette liker jeg ikke". GO Mariell!

15.feb.2011 @ 23:44
URL: http://www.hazymarn.blogg.no
posta av: christina

jeg tenker faktisk ikke så mye over at du skriver på nynorsk. dessuten tror jeg bloggen din ville være like fin uansett hvilket språk du hadde brukt! jeg kan faktisk ikke skrive nynorsk selv, mye fordi det var så vanskelig og kjedelig da vi lærte det, med masse pugging og tekster/bøker som kanskje ikke passet til alle fjortenåringer (og kanskje litt fordi jeg ikke har tatt meg tid til det senere). det er så trist at folk skal hate nynorsk på grunn av måten de må lære det på i skolen. det er jo et så flott skriftspråk!

15.feb.2011 @ 23:50
posta av: Ragnhild Olsen

Dette var ein fantastisk tekst, med eit fantastisk innhald! Eg er sjølv ein stolt brukar av nynorsk, (sidan eg kjem frå Noreg sin største nynorske by Stord), og eg er ekstremt takksam for deg og bloggen din. Du er ein ekte helt. Ikkje berre på grunn av at du skriv på nynorsk, men fordi du er den du er, og lar oss lesarar få ta del i kvardagen din gjennom bloggen din. Stå på vidare med kvardagsprotestane dine, og lukke til med opphaldet i Paris og det nye magasinet!

15.feb.2011 @ 23:51
posta av: Kirsti

Du er ein nynorsk superhelt! Vonar det var greitt at eg lenka til teksta, ho var så fin!

15.feb.2011 @ 23:56
URL: http://kirstilunde.blogspot.com
posta av: Viola

Åh, du er virkelig en nynorskhelt! Helt ærlig så var jeg ikke noe for nynorsk tideligere. Men nå syns jeg det er så vakkert, jeg TENKER til og med nynorsk når jeg skriver bokmål. Det er så fint. Du er så fin. Du romantiserer livet og jeg blir så glad av det. Alle de fine bildene dine, alle de fine orda. Hjartesmil.

15.feb.2011 @ 23:59
URL: http://violasuniverse.blogg.no
posta av: Lene

Du har en av de fineste bloggene jeg vet om, Jeg ELSKER at du skriver på nynorsk. <3 Det er så vakkert.

Og du er helt herlig!

Jeg syns det burde være frivillig å lære nynorsk på skolen, da hadde ikke alle hatet det.

Jeg syns det er utrolig fint å lese. <3

16.feb.2011 @ 00:00
posta av: Gudrun

takk for at du kjempar for språket mitt <3

16.feb.2011 @ 00:27
posta av: Eilin

Før så forstod jeg ikke hvorfor man skulle lære nynorsk, men helt ærlig, så forstår jeg det nå. Etter å ha lært masse om det på skolen, hvorfor det oppstod, hva det betyr for norge så har jeg et annet syn. Selv har jeg problemer med å skrive nynorsk, men greier meg på skolen med det så er det ok. Det gir meg en nasjonal følelse! Selv er jeg fra Asker.. Tror kanskje det er blitt et tabu med dialekt eller det å ha nynorsk som skrivemål. Som de danske adelsmennene skrev norsk-dansk så skrev og snakket bøndene på sin egen dialekt. Jeg tror nok oslo lever i en liten boble, der det ikke finnes noe bedre en oslo selv. Derfor er bokmål det riktige.. Noe jeg ikke syntes.

16.feb.2011 @ 00:35
URL: http://eilinerhva.blogg.no/
posta av: heidi

Jeg hadde knust hjerte og da jeg skulle skrive ned tanker og ord, så skrev jeg ikke på bokmål, men på nynorsk. Og det gikk lang tid før det gikk opp for meg hva jeg gjorde. Så jeg ville egentlig bare takke deg jeg, for at du skriver på nynorsk som det mest naturlige her i verden(for det er det jo egentlig). Og takk for at du viste meg hvor romantisk og vakkert det er. For meg er nynorsk en liten jolle med to som elsker hverandre, som ligger å dupper i havet, i en solnedgang, på en sommerdag.

Du er viktig! <3

16.feb.2011 @ 00:40
posta av: Maria

Skal eg sei deg ein ting! Bloggen din har gjort det lettare for meg å blogga på nynorsk!Eg har som deg hatt det som hovudmål heile livet, det var litt vanskeleg på vgs, då skulen ikkje tok hensyn i det heiletatt, men eg kjempa eg og skreiv nynorsk i protest! Åh, eg er så himla glad for alt det du skriv her! Takk takk tusen takk for at du er nynorsk-superhelt!

16.feb.2011 @ 00:40
URL: http://www.eiforandring.com
posta av: Ruth Sofie

Jeg liker at du skriver på nynorsk, synes det er mye finere enn bokmål (men er veldig dårlig til å skrive det selv). Bloggen din hadde ikke vært helt den samme på bokmål :)

16.feb.2011 @ 00:41
posta av: nora

jeg digger deg :)!!!

16.feb.2011 @ 00:48
posta av: Liv Bianca

Jeg syntes det er så fantastisk nydelig å lese nynorsk.

Mye finere å lese tekster og bøker. Det er akkurat som om det blir mye mer personlig. Stå på videre. Du er et godt forbilde :)

En skikkelig nynorsk superhelt som en annen leser kommenterte over :)

16.feb.2011 @ 01:34
URL: http://livbianca.blogg.no
posta av: Ragnhild

Eg må berre seie TAKK for alt du gjer for nynorsken. Berre sjå på desse kommentarane; eg synest at ein heil del personar med makt i lommene burde lese dei. Då hadde dei kanskje skjønt kor viktig det er å sjå nynorsk i kvardagen, der innhaldet står i fokus og ikkje målforma, og slett ikkje berre i nokre få krampaktige sidemålstimar på skulen.

16.feb.2011 @ 02:40
URL: http://ragnil.blogspot.com
posta av: AMANDA

jeg tror så mange ungdommer "hater" nynorsk, fordi de er late, og har bestemt seg for å bli med på "trenden".

jeg har vokst opp med å se på Med hjartet på rette staden hver lørdag, så har på en måte fått nynorsk inn med teskje.

en ting jeg tenker er bra er at nynorsken kanskje blir sett på som noe kulturellt og eksklusivt, i noen miljøer. ikke vet jeg.

16.feb.2011 @ 08:39
URL: http://manda.blogg.no
posta av: Linda H. Digernes

Flott om nynorsk! Stå på vidare. Du er eit førebilete. Sjekk denne bloggen. Ikkje min, men syster mi sin. www.tovehd.blogspot.com

16.feb.2011 @ 09:10
URL: http://www.tovehd.blogspot.com
posta av: Martine

hihi, jeg hater egentlig nynorsk... men elsker bloggen din... så leser den likevel :)

16.feb.2011 @ 09:20
posta av: Tiril

Jeg synes nynorsk er veldig tungt å lese, sikkert fordi jeg ikke har nok trening i det riktignok. Personlig synes jeg i tillegg at det er unødvendig med to "likestilte" skriftspråk i samme land, hvilke andre steder har de det? Heldigvis har jeg fritak fra karakter i faget, og jeg sitter der i nynorsktimene og føler at timen for min del heller kunne blitt brukt på å få gjort ordentlige ting i norskfaget.

16.feb.2011 @ 09:20
URL: http://sengemonster.blogg.no
posta av: Randi

Elsker elsker bloggen din, med flyvende makroner og det hele. Og dialekten din er helt vidunderlig! Elsker å titte innom den bare for å få litt sukkerspinn og små gleder inn i hverdagen - det er så deilig at du skriver om sånt!

Angående nynorsken - det tok faktisk ganske lang tid før jeg i det hele tatt tenkte over at du skriver på nynorsk. Kanskje fordi bloggen din er så hyggelig, og det er nynorsk óg. Eneste grunnen til at jeg ikke er enormt stor nynorsk-fan er at jeg ikke KAN skrive det. Det blir jo litt det samme som at du ikke vil skrive på bokmål ... på en måte? :) Ha det fantastisk i Paris! Du er en solstråle for tusenvis av mennesker som ikke en gang har møtt deg! Hjertelig hilsen meg

16.feb.2011 @ 09:28
posta av: Ida

Jeg har egentlig aldri tenkt over at du skriver nynorsk på bloggen, samtidig så synes jeg alt "høres" finere ut når det er skrevet på nynorsk. Så det er kanskje en av grunnene til at jeg liker bloggen din så godt, selv om det ligger i underbevisstheten.

Skulle ønske jeg hadde gått på en skole hvor nynorsk var hovedmål, jeg skulle ønske jeg var flink nok til å skrive det til daglig selv.

16.feb.2011 @ 10:03
posta av: Brit

Åh, fantastisk!

Det er ein kamp å skrive og bruke nynorsk, diverre. Difor føles det nesten som å komme heim når eg les bloggen din. Tusen takk for det!

16.feb.2011 @ 10:09
posta av: Wibeke

Det er verkeleg den beste typen superhelt!

16.feb.2011 @ 10:12
posta av: Silje

skulle ønske jeg brukte nynorsk.

16.feb.2011 @ 10:16
URL: http://ziljez.tumblr.com
posta av: m

nynorsk superhelt <3 du er det! du burde bli pensum i nynorsktimene sammen med frode grytten.

posta av: Isabel

<3 nynorsk er så fint.

16.feb.2011 @ 10:27
URL: http://dasmadchen.blogg.no
posta av:

Jeg skal ha halvdagsprøve i nynorsk om to strakser, noe jeg virkelig gruer meg til. Det er ikke det at jeg misliker nynorsk, faktisk synes jeg det er forferdelig vakkert, men jeg er redd for å ikke få det til. Nynorsk er jo norsk, ettersom jeg kommer fra Norge burde jeg jo kunne det.

16.feb.2011 @ 10:55
posta av: Marianne

enig enig enig!

16.feb.2011 @ 11:57
posta av: Sukkerspinn

Oi, dette var tydeligvis et emne som engasjerte mange, men jeg må likevel hoppe inn i "samtalen" jeg også..

Jeg er straks ferdig som lærerstudent, etter åtte år på skolebenken etter videregående (ja, jeg tok et par omveier) - hvor jeg blant annet har tatt ekstra norsk. Og jeg har ikke hatt noe "opplæring" i nynorsk i hele lærerutdanningen min - bare tilbud om et ekstrakurs uten studiepoeng eller noe annen belønning. Da er det ikke rart at når lærere går ut i skolen og skal ha nynorskundervisning blir usikre, og må se tilbake på sin egen grunnskoleutdanning, og dermed blir den ofte litt kjedelig, med pugging av gramatikk og lignende.

Derfor synes jeg det er spesielt stilig at bloggere som deg bruker språket på en fin måte, så kan man bruke bloggen din som et eksempel i undervisningen, i tillegg til at folk selvsagt leser bloggen på fritiden sin også :)

Ble langt dette her, og kanskje leser du ikke alle kommentarene her siden det er så mange, men jeg ville uansett si takk til deg :)

16.feb.2011 @ 12:41
posta av: Stine

Du er fantastisk Mariell, og har en fantastisk blogg! Da jeg gikk på virderegåennde syntes jeg absolutt ingenting om nynorsk og syntes det var uvant å lese, og "umulig" å skrive. Men du har fått meg til å endre mitt syn på dette,og nå syntes jeg det er vakkert å lese og til og med kansje litt lettere å skrive takket være deg!

16.feb.2011 @ 12:44
posta av: hanne

eg <3 deg

16.feb.2011 @ 12:54
URL: http://jemappellehanne.tumblr.com
posta av: linda marie

jeg elsker nynorsk. mine bestevenner på denne lille kloden snakker en så utrolig vakker nordfjorddialekt - jeg har bare lyst å spille inn en vanlig samtale mellom dem og høre på det før jeg legger meg! jeg tror det faller meg så naturlig, akkurat fordi mine venner snakker det og fordi jeg selv har bodd på vestlandet. hver gang jeg hører en nydelig sunnmøring ytre et par ord på gata, bobler jeg over av glede. men jeg er ikke vestlending selv og snakker heller ikke nynorsk. jeg føler det blir unaturlig hvis jeg plutselig skulle konvertere, fra rølpete, harry grenlandsdialekt til romantisk, flytende nynorsk. dette er meg, denne harry dialekten og jeg liker det. men klart jeg elsker nynorsk!

16.feb.2011 @ 13:00
URL: http://www.lindawashere.wordpress.com
posta av: hjartesmil

Sukkerspinn: åh, uff. lærarar er eit av dei største problema når det kjem til nynorsk i skulen, det er så mange lærarar som avfeiar nynorsk som noko latterlig som ein berre "desverre" må gjennom. så fint at du har eit bedre syn på det i alle fall. :)

takk for dei fine orda! og sjølvsagt les eg alle kommentarane.

16.feb.2011 @ 13:06
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: hjartesmil

Tiril: eg syns det var unødvendig med matte óg, men det er eit fag som alle andre. eg skjønnar virkelig kvar folk har det fra at ein berre skal fjerna nynorsken fra skulen, for "det er nynorsken som er problemet". det er ikkje nynorsken som er problemet, det er elevane og i stor grad lærarane. det er latskap og dårlig innstilling og dårlig integrering av språket gjennom media.

og kva andre stadar dei har det; til dømes i canada. der har dei fransk og engelsk som offisielle språk. det er ein ressurs å ha to språk, ein blir meir stabile i språk og det blir enklare for oss å læra nye språk. og det finst ein million grunnar til å læra nynorsk, og eg blir heilt trist når du seier du heller skulle gjort "ordentlige" ting. nynorsk og bokmål er likestilte i norge, sånn er det og sånn blir det og det er ordentlig nok for meg.

eg veit ikkje om ein einaste nynorskelev som nokon gong har klaga på å læra om bokmål i skulen, og det er verdt å tenka litt på.

16.feb.2011 @ 13:14
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: katarina

hurra!

16.feb.2011 @ 13:35
posta av: Elisabeth

Jeg elsker å lese nynorsk, og jeg fikk faktisk bedre karakter på nynorsk-eksamen enn bokmål( fordi jeg misforstod oppgava, men det snakker vi ikke om). Jeg syns det blir teit at folk fokuserer på måten du skriver på, enn hva du faktisk skriver om. Da har de ikke skjønt så mye. Og de som mener at nynorsk burde avvikles, forstår jo ikke at det er en del som har det som hovedmål. Jeg skulle gjerne skrevet på nynorsk, men så har det seg slik at jeg kommer fra et sted på østlandet hvor man ikke bruker nynorsk som hovedmål. Lærerne på skolen fortalte alltid at dialekta våres lå ganske nærme nynorsk når det gjald a-endinger, og det gjorde jo egentlig hele nynorskopplæringen mye enklere og morsommere. Dessuten finnes det så mange fine ord på nynorsk som ikke er fine på bokmål.

16.feb.2011 @ 13:46
URL: http://elizas.blogg.no/
posta av: AM

Heia nynorsk! Det er flott at bloggen din og du gjør at flere får øynene opp for hvor vakkert nynorsk er!

Kanskje undervisningen i skolene burde legges om litt, slik at elevene får et annet syn på det? Slik at det ikke blir så grammatisk og detaljert at folk begynner å "hate" det.

Selv hender det jeg skriver nynorsk bare fordi jeg har lyst. Det er ikke sikkert alt er grammatisk riktig, men det gjør ikke så mye. Jeg kommer fra bygda på Østlandet, og det er en del ord jeg sier som blir nynorsk når jeg skriver det og jeg liker det!

Stå på, du er en fantastisk representant for nynorsken!

16.feb.2011 @ 13:57
URL: http://amlivelovelaugh.blogspot.com/
posta av: Line

Ja, du er ein nynorsk superhelt! Eg er heilt einig med språkteigen. Tenk kor mange som berre grunna deg har skjønt at nynorsk er eit kvardagsspråk og ikkje eit finspråk til særlige høve. Hjartesmil, Ragnar Hovland og Frode Grytten til folket seier berre eg. Inn i ein læreplan og inn på ungdomsskulen med dykk.

16.feb.2011 @ 13:58
posta av: marge

Jeg må si jeg er enig med am to kommentarer opp. Jeg har kun hatt to år med nynorsk personlig, men jeg synes nynorsk er veldig vakkert og veldig lyrisk. Det ligger mye tettere opptil de fleste dialektene vi har her i norge også, så egentlig burde det vært flere nynorskkommuner.

Jeg tror mye av problemet i norsk språkundervisning generelt (også når man lærer fremmedspråk) er at her lærer de bort gramatikk først, for så å lære ord. Og så skal man snakke! Man burde lære ord og tale først, gramatikken kommer etterhvert!

Forøvrig burde også kanskje læreres holdning til nynorsk endres. Virker som mange ikke vil lære det bort. Og jeg synes at mer tv og film burde tekstes på nynorsk. Det ville jo også gagne undervisning, siden det er effektivt å tekste fremmedspråklige filmer, siden man leser tekstinga ganske underbevist.

16.feb.2011 @ 14:43
posta av: Helen

Eg likar at unge menneskje står for skriftmålet sitt og held på det. Du er så himla flink, Mariell :)

16.feb.2011 @ 14:46
URL: http://helensinblogg.blogspot.com
posta av: I

Amen! :)

16.feb.2011 @ 14:53
posta av: rikke

da jeg begynte å lære nynorsk, hadde jeg igrunn et veldig dårlig forhold til det. jeg hadde litt av de samme holdningene som det de aller fleste vennene mine har i dag; jeg synes det var kjedelig, vanskelig og jeg kunne egentlig ikke helt forstå hvorfor jeg skulle lære det. men i løpet av siste halvåret av niende klasse var det noen som sa at jeg var nødt til å sjekke ut bloggen din, fordi den var (og er) helt fantastisk, i tillegg til at den er skrevet på nynorsk. jeg er så utrolig glad for at den personen anbefalte bloggen din, for den har hjulpet meg på så mange måter, men den har aller mest forandret mine holdninger til nynorsk.

siden den dagen jeg begynte å lese bloggen din har jeg vært innom den opp til flere ganger daglig. jeg må si at du har på mange måter fungert som en "nynorsklærer" for meg, og jeg vil tørre å påstå at du har lært meg mye mer nynorsk enn det noen av norsklærerene mine har kunnet.

nå skulle jeg på mange måter ønske at nynorsk har vært hovedmålet mitt hele tiden. mange vil vel si at nynorsk hører vestlandet til, og da synes jeg også at det er spesielt rart at jeg ikke har det som hovedmål, siden jeg kommer fra stavanger.

vel, det jeg egentlig ville si, er at du er min nynorskhelt og min store inspirasjon. så vil jeg takke deg for at du har en så fantastisk fin blogg!

ps. jeg synes det er veldig trist og veldig rart at bokmål og nynorsk ikke blir like godt tatt imot av hele befolkningen.

16.feb.2011 @ 14:54
posta av: Lone

Det var utrolig nydelig skrevet.

Noe av det jeg virkelig elsker med bloggen din, noe av det som får meg til å lese den, det er at du skriver på nynorsk. Det gir bloggen det lille ekstra for at jeg elsker å lese bloggen din. Bloggen din får meg alltid i godt humør. Du er kjempesøt! <3

16.feb.2011 @ 15:56
posta av: Kamilla K

Med dine tekster blir jo nynorsk en fryd. Det er som prikken over i'en. Der i'en er bloggen generelt, og prikken er nynorsken. Det gir en fin balanse.

16.feb.2011 @ 16:10
URL: http://kamillak.com
posta av: birgitte

for å si det enkelt, har gått opp 1,5 karakter i nynors etter jeg begynte å lese bloggen din! du inspirerer :-D

16.feb.2011 @ 16:19
posta av: Lisa

Jeg synes faktisk bloggen din er bedre på grunn av nynorsken, du skriver fantastisk vakkert!

16.feb.2011 @ 16:28
URL: http://blogg.lmphoto.no
posta av: Magne D. Antonsen

Hei, Magne fra VG Nett her. Fine refleksjoner som jeg har lagt inn som anbefaling på Lesernes VG (En av veldig få ganger vi bruker nynorsk på forsiden faktisk :-)

16.feb.2011 @ 16:34
URL: http://vg.no
posta av: Silje

Nynorsk er utdatert og unødvendig. Det burde avskaffes og ressursene brukes på noe fornuftig. De fleste i vårt land skriver bokmål og flertallet burde bestemme. Jeg kommer selv fra en kant av landet hvor dialekten har mye nynorsk i seg, men har alltid hatt bokmål som skriftspråk. Nynorsk har jeg aldri likt eller vært særlig god i, og ikke liker jeg det heller. Det oppfattes som veldig gammelt, traust og bondsk. En skikkelig uting.

16.feb.2011 @ 16:44
posta av: Anna

eg likar bloggen din kjempegodt. og det har ingenting med at den er på nynorsk. eg likar den fordi du er flink til å formidla fine ting, triste ting, draumar, stemningar.

eg vert provosert av at bokmålsbrukarar skal ha så sterke meiningar om nynorsk. at dei "faktisk" likar det, at dei hatar det, at dikt vert betre, at bloggen din vert betre, at det er slitsomt å lesa... det er berre eit språk. skjønar ikkje kvifor dei må meina så mykje om det heile tida.

16.feb.2011 @ 16:47
posta av: Panina

Du har et så vakkert språk. Og du skriver så flott! Jeg oppdaget bloggen din forrige uke og må titte innom deg stadig! Da jeg gikk i skolen, var nynorsk yndlingsfaget mitt, og jeg håper aldri du slutter blogge.

16.feb.2011 @ 16:56
URL: http://www.dirigenten.vgb.no
posta av: Ingvild

Herleg!

Ut frå det eg les av kommentarar er du ein utruleg bra motivator for nynorskbruk! Mange blir inspirert av deg, fortsett slik så vil kanskje nynorsken bestå ei stund til :)

16.feb.2011 @ 17:04
posta av: hjartesmil

Silje: sånne som deg gjer at det er ein fryd å skriva nynorsk kvar einaste dag.

16.feb.2011 @ 17:08
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: Silje

Nyt det så lenge du kan da, hjartesmil, for det kommer ikke til å vare evig. Heldigvis :) Ett land, ett språk!

16.feb.2011 @ 17:18
posta av:

Eg kjenne eg blir gla når dei skrive tekstane på nynorsk på tv programma. Eg blir gla over å sjå at det blir fleire og fleire med dialekt på tv- og eg blir kjempe gla for at det finnes menneske som kjempa for nynorsken sånn som du ! Du e óg knallgod reklame for vestlandet, og det finaste fylket i landet, sogn og fjordane ! :)

16.feb.2011 @ 17:27
posta av: sigrid frå Sogn

Hei, Mariell.
veldig bra innlegg, fant det via vg.no faktisk, som er berre heilt fantastisk! Ser mange fine kommentarar, som er vel fortent, men kan ikkje dy meg med at dei aller fleste her likar nynorsk fordi det FINT. Ja, det er vakkert. Det er med bitterheit ovanfor bokmålsfolk at eg seier eg ikkje vil høyre at "nynorsk er fint" og "me likar dikt betre på nynorsk enn bokmål", for det kjennest litt som å seie at "me skal lata deg få leve, sidan du har slikt eit vakkert ansikt." Kva med at livet mitt er verdifullt i seg sjølv?!
Sjølvsagt skal vi ha nynorsk, det er identitet, også for bokmålsbrukarar, sidan nynorsk er det nærmaste du kjem "ekte" norsk, og har derfor ein kulturhistorisk verdi i seg sjølv.
Lykke til vidare med bloggen og magasinet!

16.feb.2011 @ 17:28
posta av: Charlie

Nynorsk er fint for dem som har dialekten til morsmål, og har lært og skrive den. Selv synes jeg den er irriterende og lese, svensk er faktisk mye lettere. Derfor hopper jeg ofte over ting som er skrevet på det her språket, tar for langt tid og lese og oversette..

16.feb.2011 @ 17:38
posta av: hjartesmil

Silje: og ein rase og eitt rike?

16.feb.2011 @ 17:39
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: Røsslyng

Einig i alt i grunn. Måtte berre seia det:) Eg skriv dikt på nynorsk på bloggen min, fristar ikkje litt å skriva poetisk (eller noko anna) på bokmål, blir ikkje det same. Nynorsk er eit godt språk å formulera seg skriftleg på! Heia deg!

16.feb.2011 @ 17:49
URL: http://diktfordagen.blogspot.com
posta av: Andrea

Så himla bra innlegg. Jeg skriver bokmål selv og bor på et sted der vi nærmest snakker bokmål, noe jeg syns er utrolig kjedelig. Nynorsk er et utrolig fint skriftspråk, mye finere enn bokmål. Jeg skulle gjerne ønske jeg skrev nynorsk og snakka sogning, for det syns jeg er det fineste som fins. Jeg går første året på videregående, og som du kanskje kan tenke deg fins det en del "nynorskhatere" i klassen min. Vi har uttallige ganger diskutert om man burde ha nynorsk på skolen eller ikke. Selv om jeg ikke bruker nynorsken selv, syns jeg det er viktig å ta vare på det, nydelig som det er. Så jeg lurte på - hva mener du om nynorsk på skolen for oss som vanligvis skriver bokmål? Eller hvilket argument kan jeg komme med for å de til å forstå hvor viktig det er? Forresten, tusen takk for den fine bloggen din! Når jeg leser den, tenker jeg ikke en gang over at det står på nynorsk. Du er så flink til å skrive, du er en stor inspirasjon, og du har virkelig endret mitt syn på nynorsk. Takk takk takk. <3

16.feb.2011 @ 18:04
posta av: tja

Jeg bare lurer på hvorfor nynorskbrukere gjør feil i bøyinga. Har du en forklaring på at du skriver "kommenterar" når det vitterlig ikke går på nynorsk. Nynorskbrukere (og jeg tenker på språklig bevisste nynorskbrukere) bøyer faktisk helt elementære ord feil, noe som sjelden forekommer hos bokmålbrukere. Bokmålbrukere kan være veldig dårlige i ortografi med mer, men de bøyer vanlige ord riktig. Hvorfor?

16.feb.2011 @ 18:18
posta av: hjartesmil

tja: nynorsk er eit større språk som er enklare å gjera personlig, og det finst så få eksempel på nynorsk i media at det er enkelt å gjera det. eg bryr meg ikkje om det er grammatisk feil, eg bryr meg om at det er så personlig som det kan vera og at det høyres ut som meg når eg les det eg skriv. og folk skjønnar kva eg meinar.

16.feb.2011 @ 18:20
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: ida

utruleg god tekst <3 særleg den delen med vatn.

16.feb.2011 @ 19:52
URL: http://nettnerding.wordpress.com
posta av: kaare

(Leve nynorsken og ivar aasen):Og jeg som trodde

ivar aasen var død!!

16.feb.2011 @ 19:53
posta av: Maiken

Stå på! Eg må seia at eg vart faktisk først og framst interessert i bloggen din av den grunn - ein nynorsk blogg? Hæ? Men, det at du skriv nynorsk er ikkje grunn åleine til å bli fast lesar. Du tar rett og slett fantastisk fine bilete og er kjempesøt.

Så, no har eg prøvd å leita etter noko eg har lurt på. Kor i Noregs langstrakte land kjem du frå? Eg bur nemleg i Noregs (eller verdas om du vil) største nynorsk kommune - Stord.

16.feb.2011 @ 19:58
posta av: Marit

Takk for dette innlegget ! Blei linka til det då eg nettopp har lest ein blogg kor dei diskuterar heftig for og imot... Mest imot. Eg vert litt motlaus når eg ser alle argumenta imot... Fantastisk blogg ! Eg kjem definitivt til å følge deg vidare !

16.feb.2011 @ 20:06
posta av: hjartesmil

Maiken: eg er fra øvre årdal i sogn og fjordane. :)

16.feb.2011 @ 20:11
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: Rune Ripe

Hei!

Flott blogg! Eg er sjølv ein nynorskmann, og set stor pris på å sjå at andre enn meg sjølv skriv på nynorsk. Sjølv brukar eg konsekvent dialekta mi både på bloggane mine, og på forum som eg måtte svippe innom. Stå på. Fortsett som du gjer.

16.feb.2011 @ 20:25
URL: http://runeripe.blogspot.com/
posta av: Jokki

Jeg håper at vi for vite om nynorsk på et tidligere stadium i grunnskolen. Det som er også viktig er å bli tilbudt og skrive det tidlig også, sånn at det ikke blir sjokk for de som begynner på ungdomsskolen og har såvidt hørt om nynorsk.

16.feb.2011 @ 21:30
posta av: Eli

At så mange spør deg om nynorsk i intervjua du gjer skjønar eg ikkje. For meg er det like naturleg å lesa nynorsk som det er å lesa bokmål. Forresten så gjer eg akkurat det same som kjærasten din når eg får utlevert eksamensoppgåva mi på bokmål. Det skulle då berre mangle! UIO har mildt sagt eit forbetringspotensiale.

16.feb.2011 @ 21:50
posta av: Helene ;)

Eg elskar at du skriv på nynorsk, og eg elskar bildene dine! Det er grunnen til at eg les bloggen din! Stå på! Eg vert stolt når eg les bloggen din! Nynorsk <3

16.feb.2011 @ 22:05
posta av: Julie

Språket gjør bloggen din fullkommen! Mitt syn på nynorsk er totalt endret etter at jeg oppdaget hvor fint du skriver! Og etter å ha lest de finfine tekstene i magasinet ditt, er jeg overbevist om at nynorsk er det som gjør de enda litt mer spesielle. Helt perfekte!

16.feb.2011 @ 22:47
posta av: fordi et bilde sier mer enn tusen ord - mika josefine

åh, mariell, hadde bloggen din vært på bokmål ville den ikke vært like fin! nynorsk er så himla nydelig, og jeg er helt utrolig misunnelig på deg som har vokst opp med det. men, fakta er at jeg ikke likte nynorsk noe særlig, men jeg leste bloggen din for det. etterhvert innså jeg hvor fint det virkelig er, utrolig mye på grunn av bloggen din! så tuusen hjertlig takk skal du ha, jeg tror du må være verdens mest inspirerende menneske. for meg, i alle fall!

16.feb.2011 @ 23:18
URL: http://mikajosefine.blogg.no
posta av: Maren Elisabeth

skrev faktisk akkurat en oppgave på skolen om hvorfor nynorsk er viktig. virker som om mange på denne siden av landet ikke er klar over at nynorsk faktisk er målformen til mange i norge.

16.feb.2011 @ 23:43
URL: http://xaboutthemoon.blogg.no
posta av: Alli

veldig fin blogg! Eg må innrømme at eg likar spesielt godt at du skriv på nynorsk, men dei fleste likar vel best å lesa hovudmålet sitt ;). Språk til side; innhaldet er sjølvsagt viktigast, og du skriv om mykje som fengar. Takk!

16.feb.2011 @ 23:51
posta av: Eirik

Hei, ville bare si ifra at jeg ikke orket å lese bloggen din fordi det var på nynorsk :). Jeg prøvde, men jeg greide det faktisk ikke! Men jeg ble skikkelig glad fordi det minnte meg om at jeg er ferdig på skolen og ikke MÅ lese eller skrive nynorsk lenger. Så takk for det, det lyste opp dagen min litt.

17.feb.2011 @ 00:18
posta av: Sara W

Eg kjenner blodet strøyme i kroppen min når eg les dette! Det er fantastisk! Rett og slett. Eg er mållaus.

Eg er så enig med deg i absolutt alt du skriv! Likestilling av språka er manglande her i Noreg, tross norsk lov.

Eg gjer foressten akkurat som "han fine" når eg får utlevert bokmåloppgåver på høgskulen, sjølv om eg har sagt ifrå monge gonger at eg skal ha nynorsk, eg skriv på god gammaldags nynorsk. Det er vakkert.

Eg kryssar fortsatt fingrane for at mummikoppane vert mine foressten! for eg er så fattig, men har så lyst å kunne by venane mine på kaffi og ikkje berre vatn frå vatnglas frå ikea.

Ha ein fin dag! Du er ei modig jente

17.feb.2011 @ 00:35
posta av: Håkon

For min del kan folk skrive så mye nynorsk de vil. Det som provoserer meg, er at at dette språket tres nedover hodene på samtlige unge i skulevesnet.

Selv skulle jeg gjerne ha frigjort tiden som gikk til nynorsk til å lære meg andre, og nyttigere språk, slik som fransk, tysk, spansk eller til og med latin, russisk eller mandarin.

Nynorsk, sammen med norsk muntlig, representerte for meg det ultimate i misbruk av tid.

17.feb.2011 @ 03:27
posta av: nuten

Saga Siglar på bokmål; Historien reiser/seiler.... trur da seie da meste....

17.feb.2011 @ 03:49
posta av: William

Hvað svo sérstakt um nynorsk?

17.feb.2011 @ 04:49
posta av: Oldie

Samme for meg om jeg leser noe på bokmål eller nynorsk,- kanskje fordi dialekten min er mer lik nynorsk enn bokmål. Norsklæreren på gymnaset (som det het da jeg var ung) skrev nederst på oppgavearket til en nynorskprøve en gang: Hugs, nynorsk er ikkje kinesisk! Kloke ord, faktisk. :-) Tror han ble litt lei alle de rare ordene elevene snekret sammen i håp om at det hørtes nynorsk ut.

17.feb.2011 @ 07:27
posta av: Tollak Tollaksen

Bra at du får så mange positive tilbakemeldinger. Selv er jeg imot hele konseptet med et sidemål. La de som liker nynorsk få holde seg til det og de som foretrekker bokmål få holde seg til det. Du skriver som om at det er et problem for et menneske å skulle måtte uttrykke seg skriftlig på et annet språk en det man selv taler. Dette mener jeg er bare tull. De aller fleste av oss som snakker dialekt er jo tvunget til akkurat det.

Så vess æ skulle skrive på dialækta mi, og alle andre skulle gjøre det samme, så ville all skriftlig kommunikasjon bli vanskeligere førr alle å førstå. (Og det æ skriv e en vældig enkel nordnorsk dialekt - det finns mange som e mye værre å skjønne på trykk).

Til tross for at jeg således er "tvunget" inn i bokmål, så klarer jeg faktisk ikke å se at en avbildning av ditt talemål i skriftspråket nærmest er en forutsetning for innsikt i din egen identitet. (Kan være at du overdriver litt eller at jeg leser deg litt for bokstavelig)

De fleste nordmenn lever i en verden der talemålet og skriftspråket er forskjellig - og vi lever godt med det. Jeg ser ikke noe behov for to skriftspråk, men nå er det nå engang slik. At alle må kaste bort skoletid på å tvinge seg igjennom BEGGE skriftspråkene synes jeg er synd. Begge målformene bør få utvikle seg i kraft av at de brukes og ikke ved at de påtvinges. For ikke å snakke om hvordan denne to-språkligheten fordyrer spesielt lærebøker. Prisen betales av den enkelte elev i form av studielån. Som bokmålsorm ville jeg ikke hatt noen problemer dersom 25% av lærebøkene var på nynorsk.

Avskaff sidemålet og la folk få velge mellom nynorsk og bokmål. Vi skjønner hverandre uansett bare man legger godviljen til i en samtale. Og om man ikke vil gjøre DET, da spiller det ingen rolle hvilken dialekt eller målform samtalepartneren benytter.

Lykke til :-)

17.feb.2011 @ 08:34
posta av: Silje

Nå ble det nesten så mye nynorsk elsking her at det ble litt småkvalmt!

Da tenker jeg spesiellt på alle de som legger ut om hvor fantastisk fint de synes nynorsk er, men som ikke skriver det selv fordi...

Det er ikke vanskeligere enn hva man gjør det til selv. Legg om. Sakte men sikkert. Lær deg et ord eller to om dagen/uka/hver fjortende dag og bruk det. Før du vet ordet av det er ordforrådet stort og du kan skrive nynorsk, som i begynnelsen vil ligge nær opptil bokmål, og dersom du fortsetter vil bevege seg mer og mer mot nynorsk. Og selvfølgelig les så mye som mulig på nynorsk.

Så slutt å si at nynorsk er så fint uten å bruke det selv!

Personlig foretrekker jeg bokmål, selv om jeg har vokst opp med nynorsk og derfor har en del nynorsk i skriftspråket mitt, godt blandet inn med skrivefeil selvsagt.

17.feb.2011 @ 08:47
posta av: Amanda

Eg tykkjer norsk er vakkert, og syns det er flott du tek det i bruk i bloggen din. :)

Trur eg skal byrje å følje den!

17.feb.2011 @ 09:11
URL: http://sonhadoraloka.blogspot.com
posta av: Undre

Eg skriv sjølv nynorsk og er for første gong inne på denne sida. Eg synest at det er fint at du bloggar på nynorsk. Men det er noko ved sida som irrirerar meg og som gjer at eg ikkje får lyst til å lese. Og det er at setningane ikkje blir starta med stor bokstav. Det er no elementær rettskrivning. Det verkar som om stor forbokstav bevisst er "slått av". Det irriterar meg og å tenke på at dette innlegget her sikkert vil vere utan ein einaste stor bokstav. Og då altså fult av feil.

17.feb.2011 @ 09:16
posta av:

Norskast av bokmål og nynorsk? Nynorsk utan tvil, og kva med å kalla det originalnorsk

17.feb.2011 @ 09:16
posta av: Mads

Fra en norsklærer som i skrivende øyeblikk sitter på lærerværelset og lurer på hvordan han skal gjøre nynorsk mer aktuelt for elever som dessverre helst vil drive med alt annet - takk for at du lager denne herlige bloggen!

17.feb.2011 @ 10:01
posta av: johs

Nynorsk er greit så lenge det har grunnlag i norske dialektar, men nynorske ord som ikkje lenger er i bruk burde kuttast ut. Det trengs ei modernisering av nynorsk om det skal bli meir populært. Eksempel bruk av Noreg. I Store Norske Leksikon står det at bruka av navnet Noreg døde ut alt i ca 1450. NRK hadde for nokre år siden en reportasje om det fantes nokon dialekt i Norge der Noreg blei brukt, men fant ingen stader. Langt inne i Telemark fant NRK at dei brukte forma Nårje (som dei gjer i Sverige). Ganske sprøtt om Norge skal vera det einaste landet i verda der ein bruker eitt landsnavn som ikkje finn i ein levande dialekt. Norge heiter Norge, også på nynorsk

17.feb.2011 @ 10:32
posta av: Virvar

"sandra.: hei, sandra! norge har to offisielle skriftspråk: bokmål og nynorsk. bokmål kom fra danskane, for norge var jo under danmark ganske lenge. mens nynorsk er eit språk som er konstruert av alle dialektene i heile landet. ein mann som heitte ivar aasen reiste rundt i heile landet for å "samla ord", som seinare vart språket nynorsk."

Hei. Her vil jeg bare kommenter at dette ikke medfører riktighet. Han reiste rundt på HELE nordvestlandet for å samle inn dialektene som senere ble til nynorsk. Det finnes få eller ingen spor etter dialekter fra nordnorge, sørnorge, trøndelag eller østlandet. Nynorsk ble laget som en motpol til den dansk som ble brukt som skriftspråk i Christiania. Dette "danske" språket har utviklet seg til som kalles bokmål i dag, men det som er viktig er "utvikle". Nynorsk har ikke utviklet seg nevneverdig siden det ble innført. Et språk må utvikle seg for å overleve. Hvis ikke vil det, med stor sikkerhet, dø ut. I tillegg til dette åpnet loven for at alle kunne snakke og skrive sin egen dialekt uten at dette ble sett på som "feil" Hvorfor skal man da beholde et språk som inneholder mange dialekter?

Jeg håper våre folkevlagte til slutt innser at nynorsk må ses på som en dialekt og ingenting annet. Jeg vet at dette antakelig vil bli sett på som kritikk, men å starte et svar til en svensk innsender med klare faktafeil, vil jo medføre at hele hensikten med bloggen blir noe uklar.

17.feb.2011 @ 10:48
posta av: Anne

Takk, hjartesmil! ..og til "eller ikke" ; Vi nynorskbrukarar får "pressa" bokmål på oss like mykje som de får "pressa" nynorsk på dykk, om ikkje meir!(Aviser, TV, Radio, LÆREBØKER)"ingen som vil lære nynorsk!" ? - Kven er det du snakkar på vegne av? Ikkje meg iallefall, og tydlegvis ikkje 90% av dei som har kommentert på dette blogginnlegget.

17.feb.2011 @ 10:51
posta av: Kristine B)

kjempeflott innlegg!

jeg er en av de mer sjenerte leserne dine som ikke kommenterer så mye selv om jeg stort sett leser bloggen din hver dag. jeg bare følte for å hoppe litt opp og ned og rekke opp hånda og si at jeg er en av de som har fått et nytt forhold til nynorsk etter at jeg begynte å lese bloggen din. det er så mange ord og uttrykk som er så mye vakrere på nynorsk enn på bokmål, og jeg som en gang var nynorsk-hater tar meg selv i å sitte og ønske at jeg kom fra en nynorsk kommune og dermed hadde det i blodet og tankene og fingrene når jeg skriver. men sånn er nå det. ville bare si at jeg virkelig setter pris på å lese bloggen din, du er en meget inspirerende person!

17.feb.2011 @ 10:55
URL: http://litenkommodeskuff.blogg.no
posta av: Lars Jakob

Eg er i utgangspunktet bokmålbrukar, men som eit lite eksperiment har eg no berre skrive nynorsk i eit par veker.

Folk som er ekstra språkbevisste blir faktisk forvirra av brått å lese det eg skriv på eit anna skriftmål, og eg har fått kommentarar om at eg ikkje skriv på same måte. Noko av det trur eg skuldast at eg leiter litt meir etter dei rette orda og på den måten har vorte meir bevisst på kva eg faktisk sender ut i verda.

Om du er så bevisst på språk som du gjer uttrykk for: kan du vere så snill å fjerne den funksjona som fjerner store bokstavar? Det gjer vondt å lese så mykje smått over heile sida.

Til «eller ikke» har eg eit spørsmål: kvifor er det ille at ein afrikanar er betre i matematikk enn ein nordmann? Er afrikanarar i utgangspunktet dummare?

Du har elles eit godt poeng: Du kunne til dømes ha brukt tida på å lære deg å skrive bokmål skikkelig. ;)

17.feb.2011 @ 11:07
posta av: hjartesmil

Undre: lev litt farlig, les små bokstavar.

17.feb.2011 @ 11:48
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: hjartesmil

Sigh: og det er noko av det mest idiotiske eg høyrer. eg vil gjerne kutta ut engelsk fordi eg ikkje forstår det!!! og matte!!! vil heller ha kunst og håndtverk!!! eg syns det er interessant at det er så mange som seier dette. det er ikkje eit alternativ, det kjem ikkje til å skje, det er ingen vits i å venta på at det skal skje. før eller sidan må ein berre finna seg i at det er som det er og håpa at ein har foreldre og eit skulevesen som lærer ein å visa respekt for andre menneske sitt språk og kultur.

17.feb.2011 @ 11:50
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: hjartesmil

Mads: så utrulig flott å høyra! :)

17.feb.2011 @ 11:51
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: hjartesmil

johs: jepp, det er eg heilt enig i! eg seier "norge".

17.feb.2011 @ 11:51
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: hjartesmil

Virvar: det er eg ikkje enig i, nynorsk ligg spesielt veldig nært opp mot dialekter både fra trøndelag og fra nord-norge, men absolutt alt vart tatt med då språket vart laga.

og ver så snill, når du seier at språket ikkje har utvikla seg så finn du berre opp ting. les aasen si dagbok, også les du frode grytten og kom ikkje her og sei at det ikkje har utvikla seg.

så det du seier "medfører heller ikkje riktighet".

17.feb.2011 @ 11:56
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: hjartesmil

Lars Jakob: eg syns kommentaren din er veldig forvirrande og skjønnar ikkje kva du egentlig vil.

om små bokstavar: eg er estetikar og estetikk trumfar språk. det virkar uansett ikkje som om du har noko fast residens på denne bloggen, så det går nok bra.

om bokmål: eg fekk 6 i bokmål i standpunkt på vidaregåande. eg kan bokmål skikkeleg. fordi eg har respekt for språket og historia til språket og set pris på det faktum at me bur i eit tospråklig land.

noko meir du lurte på?

17.feb.2011 @ 11:57
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: beate

Denne bloggen var bare herlig å lese! Sjekk dessuten http://lokalen.wordpress.com/2011/02/17/nektes-bokmal-i-skolen/#more-4584

17.feb.2011 @ 12:03
posta av: nynoskfan :)

Herlig blogg :)

Jeg skriver og prater bokmål, men syns nynorsk er mye penere og lyder vakket.

Så derfor skriv jeg mye på nynorsk når jeg lager mine dikt :)

Folk rister på hodet, jeg...berre smiler ;)

17.feb.2011 @ 14:59
posta av: marire

heia nynorsk! kjære virvar, du har ikke fulgt med. ivar aasen reiste over hele landet, også i nord-norge. og til dem som klager over skriftformens valgformer; at nynorsken er full av variasjonsformer og kan formes etter hva brukeren føler er passende er noe av det som er vakkert med dette skriftspråket! heia nynorsk, heia hjartesmil og heia språkbevisste mennesker. det trengs i en jungel av late skoleungdommer som bare vil ha mest mulig lettest mulig, og ikke skjønner hva de kan gå glipp.

17.feb.2011 @ 15:23
URL: http://hoydepunkt.wordpress.com
posta av: Marianne

Hei! Ville bare si som en bokmålstosk, at jeg stort sett ikke er glad i å lese nynorsk, men at bloggen din stråler. Språket stråler, bildene, du... alt. Det er en helhet. Og jeg liker det.

Smil fra meg :)

17.feb.2011 @ 15:40
URL: http://grontvann.com
posta av: Synnøve

Eg syns det er bra at du skriv og kjempar for nynorsken. Sjølv kjem eg frå ein nynorsk stad, der har eg vore blant dei einaste som har ønska å forsette med det, på grun av det kjene eg meg igjen i di histore.

så fortsett, det er vikti det du gjer!

(dei nydlige tekstane dine gjer att eg forsette å lese bloggen din, nynorsken gledar mitt hjarte)

17.feb.2011 @ 17:46
posta av: Marta

Kjempefint innlegg om nynorsk. Det er dette eg vil seie kvar gong nokon kritiserar meg for at eg skriv nynorsk. Nynorsk i mitt hjarte!

17.feb.2011 @ 18:36
posta av: Emilie

nynorsk er fint. noen ganger går jeg bare innom bloggen din for å lese nynorsk. for det er fint. og du skriver det fint. jeg liker nynorsk.

17.feb.2011 @ 21:59
posta av: Vilde

Du har virkelig forandret mitt forhold til nynorsk. Det er vanskelig å komme seg gjennom ungdomsskolen med å bare hate hate nynorsk (noe jeg gjorde før), men etter jeg begynte å lese bloggen din ser jeg at jeg faktisk liker nynorsk veldig godt! Det er mye flottere og "poetisk" språk enn bokmål.

Heier på deg, nynorsksuperhelten :)

PS: vil bare si at du har hjulpet meg gjennom utallige skriveoppgaver. bloggen din er fin fin inspirasjon

17.feb.2011 @ 22:02
posta av: Sofie

Nynorsk er eit fantasitsk skriftspråk som eg sjølv skriv.

Eg vert gla når eg les bloggen din, for du viser resten av Noreg kor vakkert nynorsk er.

Håper du har det fantastisk i Paris, for det fortenar du verkeleg.

Klem Sofie

17.feb.2011 @ 23:47
posta av: Ibsen

Utrolig kult at du sletter alle kommentarer du ikke liker. Viser at du står sterkt bak dine egne meninger og ikke er redd for å se ting fra flere sider. :):)::):):):):):):)):)

18.feb.2011 @ 11:02
posta av: hjartesmil

Ibsen: for ein latterlig påstand! eg har sletta eit par kommentarar fordi det var den samme personen som gav seg ut for å vera fleire ulike personar, og det finn eg meg ikkje i. om du les i kommentarfeltet så ser du glatt at det du seier ikkje er sant, og det blir for dumt. eg har svart på alle som har spurt om ting uansett om dei er enig med meg eller ikkje.

18.feb.2011 @ 12:17
URL: http://hjartesmil.blogg.no/
posta av: Vilde

Veldig glad for at noen fremdeles skriver nynorsk. Skulle ønske flere gjorde det.Selv skriver jeg mest bokmål, men har fremdeles nynorsken inne også. Jeg syns det er trist at alle ser ut til å være komfortable med at det stadig kommer flere og flere engelske ord inn i språket vårt, men nynorsk, det vil ingen ha lenger. Irriterer meg grenseløst over journalister som omtrent skriver halve artikkelen på engelsk. Skriv den på nynorsk i stedet, hvis dere mangler ord på bokmål!! Hater at det språket vårt vannes ut.Arrrrrgh....en liten utblåsning bare!

Poenget mitt: Elsker at du skriver nynorsk!

18.feb.2011 @ 15:55
posta av: Carina

Jeg synes at det er utrolig bra at du skriver nynorsk! Selv bruker jeg nynorsk kun på skolen, så det å lese nynorsk gjennom bloggen din hjelper godt på sidemålsstilene :)

18.feb.2011 @ 18:21
posta av: dersom

<3<3<3<3!!!!

19.feb.2011 @ 00:53
posta av: Idaa

Fine flinke Mariell. Du er ganske fantastisk, veit du det?

19.feb.2011 @ 12:45
posta av: Hilde

Eg kunne ikkje vore meir einig og set utruleg stor pris på at du når ut til så mange med ein så fantastisk bodskap! Som deg, har eg heller aldri i skuletida måtta kjempe for å få skrive på mitt eige mål. Når eg les norsk, les eg like godt begge målføre, men dersom det er nynorsk eg les, merkar eg at eg blir gladare - først då blir eg merksam på at det er nynorsk eg les. Fordi det er viktig å få uttrykke seg, og lese, på sitt eige språk, må ingen kjenne at orda blir tatt frå ein. I Oslo vert ein også heile tida konfrontert med at ein har så nydeleg dialekt, men eg snakkar jo fordi eg vil fortelje deg noko, ikkje fordi eg er ein eksotisk attraksjon! Mitt ønske er at dialektar og målføre skal bli "usynlege" på same måte som hudfarge og funksjonshemmingar gjerne må bli usynlege. Håpar du forstår kva eg meinar.

19.feb.2011 @ 13:35
posta av: Johanne

eg er så einig. takk for at du seier dette. eg skriv bokmål men vil helst skriva nynorsk. vanskeleg å stå for det ein vil (eg kjem frå og bur i oslo). blir glad når eg les bloggen din.

19.feb.2011 @ 15:15
posta av: Ingunn

Så fint innlegg! Du skriver virkelig bra. Jeg skal videresende dette til elevene mine slik at de lettere kan forstå at å be en nynorskbruker om å skrive bokmål er som å be en person med skarre-r om å rulle på r-en. Det er utslag av egen identitet alt sammen, og aldri "rett" eller "feil". Stå på med kampen for god nynorsk, vi har plass til begge deler. Nekt å svare på teite spørsmål om hvordan det er å blogge på nynorsk. Spør tilbake: "Hvordan er det å skrive på norsk i avisa?"

Hilsen en norsklærer fra bokmålslandet Asker/Bærum som er veldig glad i nynorsk likevel og aldri egentlig tenker over hvilken målform hun leser.

19.feb.2011 @ 16:57
posta av: Cecilie Drabløs Frøysa

Jeg skulle så inderlig ønske at jeg kunne å skrive nynorsk. Vi lærte det aldri skikkelig, ble bare kasta uti det. Tror det er litt derfor mange protesterer mot det også, fordi vi på ungdomskolen får beskjed om at "hei, nå skal dere skrive nynorsk" og så gir de oss ingen veiledning på en måte. Vi skal bare kunne det av oss selv, mens bokmålsgramatikken lærte vi mens vi var små. Jeg føler at selv om jeg har hatt nynorsk sidemål kunne jeg aldri ha skrevet på nynorsk. Og jeg skulle virkelig ønske at jeg hadde gått i nynorskklasse som barn. Du er heldig du Mariell!

Men jeg har bedt om å få all info fra ntnu på nynorsk, og det er jo et skritt på veien. En i av medstudentene mine skriver på nynorsk i linjeforeningsbaladet vårt og det er så fint å lese. Du kan finne blada på www.nabla.no hvis du vil se. I oktoberutgaven 2010 skreiv han en skikkelig bra "moteartikkel" til nerdeguttene i klassen og i det nyeste bladet har han skrevet om zumba :P

19.feb.2011 @ 23:56
URL: http://aboutcecilie.ipublish.no
posta av: Malin

Å lese bloggen din hjalp meg gjennom særemne på nynorsk, takk :)

20.feb.2011 @ 20:22
posta av: Marita J. Elvagjeng

Eg er so glad for at du skriv nynorsk! :)

21.feb.2011 @ 16:22
URL: http://mariitaz.blogg.no
posta av: Tine

eg trur du har noko skuld i at ikkje alle bokmåliske skuleevelar misslikar nynorsk. Nynorsk er fint, og det er du også! :)

21.feb.2011 @ 23:46
posta av: Linn Kathrin

Nynorsk e best!=) Fortsett å kjempe og overbevise andre om at nynorsk slettes ikkje e så gale som enkelte skal ha det til!

22.feb.2011 @ 00:16
posta av: sukkerspinnet

Jeg begynte å lese bloggen din fordi jeg syntes du skrev så fint på nynorsk. Nå leser jeg bloggen din fordi den virkelig er kjempefin, helt igjennom. Og selvsagt skal du skrive på den målformen som faller seg mest naturlig for deg! Noe annet hadde jo blitt unaturlig og tullete.

<3

25.feb.2011 @ 10:04
URL: http://sukkerspinnet.wordpress.com
posta av: Linda

Åh, Mariell! <3 Det er så sant, så sant.

28.feb.2011 @ 14:06
URL: http://lindaawatten.blogg.no

kommentarar som er krenkande mot meg eller andre vil ikkje bli publisert.

skriv noko fint her:
namn:
hugs meg!

epost:


blogg / heimeside:


kommentar

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/25674950